BiH stiže 200.000 dolara za čišćenje miniranih područja

Vijesti 01. okt 201413:55 > 13:59
Bhmac.org

Turska koalicija u Americi (Turkish Coalition of America - TCA), sa sjedištem u Washingtonu, donirala je 100.000 američkih dolara za čišćenje miniranih područja u BiH, koja predstavljaju veliku opasnost posebno kad je riječ o minama pomjerenim nakon nedavnih poplava.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa nevladinom organizacijom “Marshall Legacy Institute” (MLI).

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država također je prihvatilo učešće u ovom projektu, pa će u tom okviru donirati 100.000 dolara.

Predsjednik MLI Perry Baltimore je kazao da je čišćenje miniranih područja jako važno, posebno poljoprivrednih površina i površina na kojima se igraju djeca. 

Ambasador BiH u SAD-u Jadranka Negodić, na prijemu upriličenom povodom donacije, rekla je da je BiH država u kojoj su i 19 godina nakon okončanja rata velike površine pod minama. Ona je istakla da to dodatno otežava život u BiH, dodavši da MLI u BiH djeluje od 2004. godine pomažući žrtvama mina. 

Predsjednik TCA Lincoln McCurdy pozvao je i druge države i nevladine organizacije da pruže podršku BiH u borbi s problemom mina te zahvalio na prikupljenoj pomoći.