Filandra: Problem u BiH je što se ništa bitno ne dešava

Vijesti 20. sep 201717:48 > 17:57
N1

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šačir Filandra bio je gost emisije Dan uživo na N1 televiziji.

Dragan Čović danas je održao govor na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku gdje je govorio je o borbi protiv terorizma.

Sasvim državnički pristup. O terorizmu se ne mogu donositi teoretski ni sigurnosni zaključci jer je to pojava koja se ne može predvidjeti. Sigurnosne strukture u BiH su mnogo uradile po tom pitanju, na prevenciji i mislim da je situacija pod kontrolom, koliko može biti“, izjavio je Filandra.

Čović je tokom izlaganja u New Yorku kazao i da jedan konstitutivni narod ne može biti ispod druga dva.

Ništa novo od gospodina Čovića, ali nikakve koristi nema govoriti o tome u UN-u, jer je to skup bez neke bitne političke relevancije. Pitanje je kompleksnije i zato se nije dosada riješilo. Normalno je i moralno legitimno da Bošnjaci ne biraju Hrvatima političke predstavnike. Sve ostalo je tehnički aspekt. Moje mišljenje je da se član Predsjedništva treba birati u jednom od domova Parlamenta. Ako imamo stav Bošnjaka da neće drugima birati predstavnika, onda Hrvatima treba biti jasno da se ne treba uspostavljati treći entitet. Ako se ti stavovi usaglase, sve drugo je riješeno“, izjavio je Filandra.

Koliko je značajno za svjetski poredak ono što se dešava u BiH?

Nevjerujem da je drugima drago slušati tuđe probleme. Mi se percipiramo kao problem 25 godina. Generalna skupština UN-a je velika prilika za uspostavljanje kontakta, obnavljanje starih i podsjećanje na projekte. To je značajno za svaku zemlju. Naša situacije je dosta kompleksnija i odvija se u užem prostoru; u EU i u okviru našeg regiona“, smatra Filandra.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je prokomentarisao i situaciju u Republici Srpskoj.

Iz sarajevske perspektive teško je analitički govoriti o mikrolokalitetu kao što je Banjaluka. Generalno, predizborna kampanja je previše rano počela. Politička opozicija u RS koja ima legitimne i socijalne zahtjeve, koja je politički korektnija u odnosu na poziciju, je u apsolutnoj defanzivi i nema liderstvo, previše je heterogena i reaktivna.  Da li je Dodik suviše kvalitetan i sposoban ili je opozicija toliko loša to ne znam. Dodik zna čuvati svoju poziciju, diktirati i vuči poteze koji njemu odgovaraju. Dodik pokazuje veliku moć manipulacije političke javnosti, pa možda i cijele javnosti u Republici Srpskoj“, rekao je prof. dr. Filandra.

Situaciju na državnom nivou Filandra je ocijenio kao neozbiljnu.

Akteri su veoma neodgovorni boreći se za lične interese i interese svoje političke stranke. To je sve štetno za nas, a ne po ljude koji su akteri te situacije. Oni nastoje tako produžiti svoje mandate.”

Filandra je kazao da se reaktueliziraju problemi koji postoje 10-15 godina.

Problem u BiH je što se ništa bitno ne dešava s aspekta pozicije i opozicije. Mi se dvije decenije nismo pomakli s nulte pozicije. Problemi se spinuju i imaju izborno retoričke namjere.”

Gost Dana uživo je mišljenja da se Brisel više trudi oko nas, nego mi oko njega.

Na pitanje zašto im građani uprkos tome vjeruju na izborima, prof. dr. Filandra kaže da je to pitanje za milion dolara.

To je pitanje za milion dolara i sa teorijskog i sa praktičnog aspekta. Ovdašnja situacija je mnogo kompleksija nego što se nama čini i rješavat će se mnogo sporije jer je ovdje mnogo naslijeđenih problema u međusobnoj komunikaciji. Nikada nismo uspostavili na bilo kojoj razini ekstra kvalitetnu i produktivnu, moralnu opoziciju, odnosno vladu koja je postala pozicija. Prostor za manipulaciju je ogroman, obični ljudi nemaju izbora, predmet su proizvođenja strahova od prošlosti itd.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.