Čović se susreo sa Trumpom

Vijesti 20. sep 201718:54 > 19:09
N1

Svoj boravak u New Yorku nastavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji se obratio na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Iza njega su i brojni bilateralni susreti, kao i onaj kako kažu u Predsjedništvu, kratki susret sa predsjednikom Amerike Donaldom Trumpom.

Sukobi u Siriji, izrelsko-palestinski odnosi, situacija u Sjevernoj Koreji te položaj žena u svijetu neke su od tema o kojima je pred Generalnom skupštinom UN-a govorio predsjedavjući Predsjedništva BiH. Posebnu pozornost posvetio je borbi protiv terorizma.

“Kao članica globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a nastavićemo pomagatima naporima koalicije da se čitave ljudske zajednice oslobode i oporave od patnji i šteta koje sa sobom nosi ISIL i njegova globalna mreža. BiH se zalaže za punu implemenatciju svih Rezolucija Vijeća sigurnosti, koje za cilj imaju da se osobe koje sudjeluju u financiranju , planiranju i preipremi terorističkih djela dovedu pred lice pravde”, poručio je Čović.

On je dio svog obraćanja posvetio i našoj zemlji te naglasio kako je neophodno da BiH provede nužne reforme. Bio je ponovno optimističan, no naglasio je kako zemlja prolazi razdoblje puno iskušenja.

“Duboko sam uvjeren kako jedan konstituivan narod u BiH ne može biti ni sretan ni prosperitran ako to nisu ni druga dva konstiituivna naroda i svi naši žitelji. U tom smislu smatramo da unutar BiH moramo uraditi nužan iskorak te do kraja godine usvojiti izmjene Izbornog zakona a u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Kao i do sada, očekujemo podršku i razumijevanje međunarodne zajednice u riješavanju ovog pitanja koje je od vitalnog značaja za daljnju demokratizaciju i ostavarenje naše pune integracije u EU”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

O ovim temama Dragan Čović razgovarao je i sa brojnim dužnosnicima s kojima se sastao tijekom boravka u New Yorku. Jedan od njih bio je i američki predsjednik Donald Trump te njegova supruga Melanie, s kojima je imao , kako navode na službenoj stranici Predsjedništva kratak susret, no više detalja ne otkrivaju. Kako god, posjet New Yorku je koristan za našu zemlju, smatra dekan sarajevskog FPN Šaćir Filandra.

Ministar vanjskih poslova Slovače Miroslav Lajčak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, autrijski šef diplomacije Sebastian Kurtz, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, glavni tajnik UN-a Anotnio Guterres, te premijer Hrvatske Andrej Plenković, bili su samo neki od sugovornika Dragana Čovića, koji svoj posjet New Yorku završava sutra. Inače, u SAD-u zajedno s njim boravi i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kojeg sutra očekuju susreti sa kolegama iz Turske, Srbije i Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.