VIDEO| N1 sa selefijama u selu Ošve

Vijesti 21. sep 201712:06 > 12:50
N1

Izet Hadžić, predvodnik selefijske zajednice u selu kod Maglaja koja broji 17 porodica, pozvao je predsjednicu Hrvatske da posjeti Ošve.

Hadžić je tako ‘odgovorio’ na izjave Kolinde Grabar-Kitarović o radikalizaciji u Bosni i Hercegovini i “da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca”.

“Možda će neko reći ko si ti da je pozivaš”, istakao je Izet Hadžić.

A na pitanje kako bi dočekao predsjednicu Hrvatske je odgovorio: “To ne bi bilo bez obezbjeđenja, ona kao predsjednica to zaslužuje. Volio bih da tu bude i ministar Mektić, da se gospođa uvjeri i da prošeta ovim selom i ovim gradom i ovom državom. Moramo reći jednu stvar koja je javna, nije tajna. Ako Kolinda optužuje Bosnu i Hercegovinu za radikaliziranje Bošnjaka, za terorizam – onda mi možemo direktno optužiti nju i njenu vladajuću strukturu HDZ-a za uvoz Arapa u BiH. Javna je tajna da su svi ti ljudi u godinama rata, kako ih oni nazivaju teroristi, selefisti, ušli preko Hrvatske u BiH“.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pisao je hrvatskom kardinalu, a ranije i predsjednici. Husein ef. Kavazović zatražio je od Grabar-Kitarović i zvaničnika Hrvatske da prestanu, kako je navedeno, sa zlonamjernom kampanjom diskreditovanja Bošnjaka i sijanjem straha od njihovog prisustva u Evropi. Da su tvrdnje predsjednice Hrvatske o hiljadama boraca – neutemeljene – više je puta ponovio i ministar bezbjednosti BiH. Javno su istupali i drugi zvaničnici i političari.

Da ne govori o hiljadama radikala, ekstremista, potencijalnih terorista u BiH. Nedavno je digla taj broj na 10 hiljada. Kakva je to poruka predsjednice koja govori da će Hrvatska pomoći BiH i njenim ambicijama da pristupi Evropskoj uniji. Zašto bi EU primila nekoga ko ima 10 hiljada potencijalnih terorista? Zašto bi neko investirao u BiH ako u njoj ima 10 hiljada potencijalnih terorista? Zašto bi neko došao u turizam očekujući da neko od tih 10 hiljada potencijalnih terorista negdje stavi bombu“, izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA 6. septembra.

Ovo što je gospodin Bakir Izetbegović izrekao ja u pravilu ne volim komentirati druge političare ovako javno. Mislim da to nije korektan odnos niti je to način na koji se komunicira, ukoliko ima problema sa bilo kojom izjavom treba podignuti telefonsku i razgovarati ili tražiti sastanak. Ja jesam govorila o tisućama terorista, međutim nisam već davno spominjala nikakve brojke niti su one u ovom trenutku bitne zato što je i jedna potencijalni radikalizirana osoba prijetnja sigurnosti“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske 10. septembra u intervjuu za N1.

U selu Ošve, nedavno, sudska policija bezuspješno je tražila osuđenog Adema Karamuju radi sprovođenje na odsluženje dvogodišnje kazne zatvora zbog pripadnoosti terorističkoj grupi i ratovanja u Siriji – koju je čekao na slobodi. Nakon raspisane potjernice Karamuja je uhapšen u avgustu. Iz ovog sela kod Maglaja u Siriju su ranijih godina odlazile čitave porodice.

Baratalo se sa velikim brojkama, između ostalog, Amira Džinića familija koja je otišla tada sa maloljetnom djecom tamo, brojala je 11 članova, njih dvoje – otac i majka i devetero djece. Porodica Emira Ališića – četvero djece. Znači 15 – i otac i majka 17, to je već velika brojka na osnovu koje neko donosi sud i kaže pola sela. Zatim Emrah Fojnica. Vraćanje iz zemlje hilafeta u zemlju koja je sekularistička sama po sebi govori jasno i ne ostavlja prostor da lažete i manipulišete. Nisu oni došli ovdje da nešto naprave, ja sam ubijeđen u to, jer da su htjeli nešto da naprave – imali su vremena jer su se većinom ti momci branili sa slobode“, rekao nam je Hadžić.

Podsjećamo, Rijaset Islamske zajednice u BiH 2016. podnio je izvještaj Saboru nakon obavljenih razgovora sa pojedincima i grupama koje su djelovale izvan okvira Islamske zajednice. Obavljen je razgovor sa 38 grupa, 14 ih je prihvatilo priključenje, a 22 grupe tada nisu potpisale Protokol i pridruživanje Islamskoj zajednici u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.