Hotić holandskim vlastima: Moraju znati da mi nismo budale

Vijesti 21. sep 201716:07 > 16:13
N1

Holandska vlada je zatražila od vrhovnog suda da poništi presudu kojom je vlada proglašena djelomično odgovornom za smrt 300 Bošnjaka u julu 1995. godine kada je počinjen genocid u Srebrenici, javlja Reuters.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa komentarišući ovakav potez, za N1 je kazala da sve vlade pokušavaju negirati svoju svoju odgovornost.

“Holadija se uvijek opirala, izbjegavala je priznati da je odgovorna za pad Srebrenice i genocid u Srebrenici. Međutim, holandski sud je donio jednu poresudu gdje su priznali odgovornost i učešće holandskih vojnika koji nisu učinili ništa da to spriječe”, kazala je Hotić.

Ona je navela da će uputiti žalbu Vrhovnom sudu Holandije kada je u pitanju zahjtev za poništenjem presude.

“Mi imamo pravo na pravdu. Sve vlade pokušavaju to negirati, pokušavaju nas napraviti budalama, mi nismo budale. Mi smo svjesni njihove krivice i odgovornosti, čak i UN-a. Ali UN ima imunitet. Mi smo ih tužili da se zna da smo mi tražili pravdu”, navela je ona.

Hotić je poručila da su holandski vojnici bili u sastavu UN bataljona, da su se obavezali da sačuvaju živote i imonovinu u zaštićenoj srebreničkoj zoni.

“Međutim, to smo sve izgubili, doživjeli smo genocid. Moraju znati da mi nismo budale. Ne znam kako će završiti. Teško je čekati pravdu, ali mi ćemo je čekati. Naši potomci, naša unučad, neko će dočekati. Ne može se reći ‘mi smo vas pustili, da vas nema, izvinite’. Za ono što se desilo, zašto nisu spriječili, treba da se odgovara”, poručila je Kada Hotić.

Žrtve su ubijene, navodi Reuters, nakon što su ih holandski vojnici iz UN-a, predali snagama Bosanskih Srba iz baze u kojoj su se sklonile hiljade protjeranih Srebreničana. Više od osam hiljada Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka su ubijeni u prvom genocidu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

“Ne dijelimo mišljenje sudija da su holandski vojnici djelovali nezakonito i ne razumijemo kako su donijeli ovakvu presudu”, rekao je Klaas Meijer, portparol ministarstva odbrane agenciji Reuters.

On je govorio o presudi žalbenog suda koji je potvrdio prvobitnu presudu donesenu 2014. godine po kojoj su holandski mirovnjaci trebali znati da će Bošnjaci biti ubijeni ako budu izbačeni iz baze. Vrhovni sud može poništiti presudu samo ako je tokom procedure prekršen zakon, navodi agencija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.