Pendeš: Do kraja godine aktivacija MAP-a za BiH

Vijesti 21. sep 201717:30 > 18:04
N1

NATO integracije uz europske, svakako su glavni prioriteti naše zemlje, rečenica je koju slušamo od bh.dužnosnika koji se nadaju kako će kraj ove te početak naredne biti zapravo razdoblja u kojima ćemo pokrenuti važne procese i reforme.

O NATO integracijama, MAP-u, Oružanim snagama BIH te ostalim aktualnim temama danas smo u Danu uživo razgovarali sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Kada će i hoće li MAP (Aktivacioni plan za članstvo) biti aktiviran ove godine?

Ne mogu tačno reći kada, ali će biti aktiviran MAP za BiH. Na Ministarstvu odbrane BiH i određenim institucijama BiH je da uradimo maksimum kako bi to bilo prepoznato od partnera da za BiH aktiviraju MAP. Imamo uraditi posao oko knjiženja imovine i unaprijeđenja aktivnosti u sigurnosnom sektoru kako bi MAP bio aktiviran do kraja ove godine“, izjavila je Pendeš za N1.

Ona je istakla da se tokom prošlosedmične posjete susrela sa pomoćnikom generalnog tajnika NATO-a te da su razgovarali na ovu temu.

Na nama je da uradimo određeni napor, da uknjižimo određen broja lokacija u FBiH za koja ne postoji nikakav politički ili tehnički tehnički da se ne uknjiže“, kazala je Pendeš.

Šta je sa knjiženjem vojne imovine u Republici Srpskoj?

Za lokacije u RS ne možemo raditi na knjiženju ako nema spremnosti institucija RS da rade na tome. Mi smo uradili sve, i poslali dokumentaciju Pravobraniteljstvu koje će raditi na daljem procesu knjiženja. Postoje tri lokacije za koje nismo pripremili dokumentaciju jer su te tri lokacije u privatnom vlasništvu i za njih pripremamo drugi način rješavanja“, rekla je Pendeš.

Ministrica odbrane BiH je naglasila da aktiviranjem MAP-a BiH neće postati članica NATO-a.

Nakon MAP-a predstoje dalje obaveze i reforme koje trebamo sprovesti kako bi postali član NATO-a.

Pendeš je rekla da u BiH postoji problem u vezi sa vojnicima OS BiH.

Problem je jer vojnik u OS BiH ima barijeru koja se tiče 35 godina starosne dobi. Ja kao ministrica i ljudi koji rade samnom nismo zadovoljni plaćama vojnika, ali treba uzeti u obzir fiskalnu situaciju u zemlji. Nisam optimista da ćemo do kraja ove godine pronaći način povećanja plaća, ali radimo na tome“, rekla je gošća Dana uživo.

Pripadnici OS BiH ovoga ljeta su bili angažiran na požarištima. Koliko ste zadovoljni učinkom?

Kao ministrica sam veoma zadovoljna jer su nadljudskim naporima uradili mnogo i odgovorili zadaći i poduzeli su sve kako bi letjelice bile operativne. Stanovnici BiH u općinama bi trebali izraziti zadovoljstvo jer smatram da smo doprinijeli da požare ugasimo brže nego što bi to bilo bez pripadnika i helikoptera OS BiH“, smatra Pendeš.

Pendeš je naglasila da apsolutno podržava trenutni saziv Vijeća ministara BiH.

Ovo Vijeće ministara BiH čini maksimalno u okviru svojih mogućnosti kako bi odgovorio zadaćama koje su postavljene. Problemi se rješavaju dijalogom i uvažavanjem. Dijalog je najkvalitetnije sredstvo za postizanje cilja“, poručila je Pendeš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.