Reakcije porodica žrtava na holandsku žalbu sudu u Haagu

Vijesti 21. sep 201717:47 > 18:53
N1

Nakon što je objavljeno da je Holandija uložila žalbu na odluku Apelacionog sudu u Haagu u kojoj je navedeno da je ova zemlja "djelimično odgovorna" za smrt 300 bošnjačkih muškaraca u Srebrenici 1995. godine, stižu reakcije. Porodice žrtava srebreničkog genocida navode da će istrajati u traženju pravde, a njihov advokat također najavljuje žalbu.

“Holandski vojnici su morali znati da muškarci nisu samo bili pod prismotrom, nego su bili u stvarnoj opasnosti od mučenja i ekzekucije”.

Tako je presudu u junu obrazložio sudac holandskog apelacionog suda. Za Holandiju presuda nije dovoljno jasna, te su uputili žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Holandije.

“Mi ne dijelimo mišljenje suca da su vojnici UN-a iz Holandije protupravno postupali i ne razumijemo kako je sud donio takvu presudu”, pita Klaas Meijer, Ministarstvo odbrane Holandije.

Iako je jedna od prethodnih vlada Holandije podnijela ostavku nakon priznanja neuspjeha da zaštiti Srebreničane, dodavši da su njihovi mirovnjaci bili u nemogućoj misiji – sadašnja holandska vlada ulažući žalbu na presudu apelacionog suda želi u potpunosti da se oslobodi odgovornosti – tvrde upućeni u ovaj slučaj. Profesor međunarodnog prava Enis Omerović navodi da po osnovu ove žalbe, vrhovni sud može samo odlučivati o tome da li je niži sud pravilno tumačio pravo i procedure.

“Strani koja je uložila žalbu ne trebaju novi dokazi, bitno je samo da se u toj žalbi konstatira, odnosno da se viši sud ubijedi da je niži sud koji je donio posljednju presudu, pogriješio u primjeni prava, odnosno u utvrđivanju činjeničnog stanja, odnosno da ta presuda ne može egzistirati kao takva, objašnjava Omerović.

U finalnoj fazi je i odgovor porodica žrtava. Njihov advokat Semir Guzin, navodi kako će u žalbi insistirati na tome da je cijela Srebrenica bila zaštićena zona, ne samo baza u Potočarima.

“Mi smatramo da ne samo civilima koji su bili unutar baze i izvedeni iz baze i ubijeni, već svima i onima oko baze u Potočarima, kao i onima koji su u samom centru Srebrenice upućeni u šumu, pripada pravo da traže naknadu, odnosno kompenzaciju”, tvrdi Semir Guzin, advokat porodica žrtava.

Majke Srebrenice kažu da je i sama presuda bila sramna. Iz Haaga gdje se trenutno nalaze, poručuju da će istrajati u traganju za pravdom.

“Oni su bili u sastavu UN-a. Što nisu ono što su se obavezali, što nisu uradili, a obavezali su se da će čuvati života, a mi smo izgubili sve, doživjeli genocid i to je jedna katastrofa koju ne mogu negirati vječno. Mogu pokušavati, ali ćemo mi tražiti pravdu jer imamo pravo na pravdu”, poručuje Kada Hotić, “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Ovaj postupak bi mogao potrajati i duže od godinu dana. U međuvremenu advokat porodica žrtava najavljuje i postupak kojim bi se utvrdila visina naknada za porodice žrtava. Navodi, presuđenih 30 posto apsolutno je ponižavajuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.