Sve škole u KS dobile ormariće za prvačiće

Vijesti 22. sep 201713:47 > 13:53
Press služba KS

Sve škole u Kantonu Sarajevo dobile su ormariće namijenjene učenicima prvih razreda kako bi bar malo rasteretili đačke torbe mališana, saopćeno je Press službe KS.

“Sedamdeset škola sa područja Kantona Sarajevo dobilo je ormariće u kojima će učenici prvih razreda moći ostavljati opremu za tjelesni odgoj, pribor za likovno i druge stvari koje su potrebne za praćenje određenih nastavnih predmeta”, istakao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović koji je danas zajedno sa direktoricom OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Fatimom Prohić predstavio namjenu i funkciju ovih ormarića.

Po njegovim riječima, već se duže vrijeme govori o težini đačkih torbi, a ovo je samo jedan od načina kojim žele da rasterete naše mališane.

“U narednom periodu nastojat ćemo nabaviti ormariće za učenike drugih i trećih razreda, a naredne godine i za četvrte i pete”, najavio je ministar Kazazović.

Dodao je i kako je resorno ministarstvo opredjeljeno za donošenje Zakona o udžbenicima, što je i predviđeno novim Zakonom o osnovnom obrazovanju.

Na taj način bi se prije svega uredila izdavačka djelatnost, jer se roditelji žale na visinu cijena knjiga.

“Već smo izradili nacrt tog zakona i mislim da ćemo od naredne školske godine moći obezbijediti i besplatne udžbenike”, poručio je ministar Kazazović.

Naveo je i kako je resorno ministarstvo u svim školskim objektima osiguralo alarmnu i vatrodojavu, te video nadzor, kao i da će uskoro svi školski objekti biti osigurani.

Majka učenice prvog razreda Lorene Balsini zahvalila se resornom ministarstvu što su kupovinom ormarića djeci dali mogućnost da u njima ostave svoje stvari, te im olakšali njihovu prvu fazu obrazovanja.

I direktorica škole Prohić je kazala kako je i ovo jedan od načina da se poboljšaju uvjeti rada u školama.

Kako je pojašnjeno, riječ je o garderobnim ormarima koji imaju 10 pretinaca, sa aluminijskim okvirom za natpis i zidnom magnetnom vješalicom u setu, uz zidni ormarić za ključeve i samostojeći stalak za kišobrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.