Građani očekuju početak sezone grijanja nakon zahlađenja

Vijesti 22. sep 201716:58 > 19:47
N1

Sezona grijanja u većini bh. gradova zvanično počinje 15. oktobra. Uz pad temperature proteklih dana, očekivalo se da se radijatori blago ugriju, no to se neće desiti...

“Sezona je definisana i uredbom o opštim uslovima za proizvodnju i distribuciju korištenja toplotne energije i ona zvanično počinje 15. oktobra”, podsjeća Ženja Ljubušić iz Sarajevo Toplana.

Od svih gradova u Bosni i Hercegovini, koji su prošle zime pogođeni ekstremno niskim temperaturama, situacija je najdramatičnija bila u Zenici. Iz JP “Grijanje”, Zenica, poručuju, scenarij od prošle godine neće se ponoviti.

“Inače je planirana sezona 15. oktobra, odnosno ove godine ćemo bez obzira na vremenske uslove vjerovatno krenuti 12 ili 13. Imam obećanje iz kompanije Arcelor Mittal da su oni dosta sredstava uložili na sanaciji svojih postrojenja. Ja se nadam da se neće desiti zastoj grijanja kao što nam se desilo u januaru prošle godine zbog ekstremno niskih temperatura.Tako da očekujem da će ova sezona biti mnogo urednija od prošle”, poručuje Sead Kaknjo.

A očekuju to i u Toplanama Sarajevo. Kažu, sve je spremno za novu sezonu. Građani ne treba da brinu.

“U periodu van sezone, a tačnije te aktivnosti poručuju 15. maja poduzima se čitav niz aktivnosti na pripremi našeg kompletnog sistema za narednu sezonu grijanja. U tom kontekstu i ove godine se izvršio potpuni remont i rekonstrukcija kotlovskih postrojenja, toplotnih postanica, da bi se i ove godine kao i svake ranije od 15. do 20.. septembra izvršile funkcionalne pogonske probe kao posljednja tehnička provjera cjelokupnog našeg sistema pred nastupajuću sezonu grijanja”, kaže Ljubušić.

Nastupajuću sezonu željno iščekuju i Banjalučani, ali uz dozu zabrinutosti. Dugovi banjalučke Toplane iznose skoro 90 miliona maraka, te za sobom vuku i dugogodišnje probleme s grijanjem i snadbijevanjem. Mnogi se nadaju da će nova toplana na biomasu,“Eko-toplana” Banja Luka, koja bi trebalo da počne da radi u februaru, riješiti dio problema.

Početak sezone grijanja, mogao bi biti i ranije od planiranog, samo ukoliko temperature dva dana zaredom budu niže od 12 C, poručuju iz Toplana Sarajevo, a slična situacija je i u ostalim gradovima. Sudeći po prognozama za naredni period, radijatori će još neko vrijeme ostati potpuno hladni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.