Dva scenarija za smjenu Vijeća ministara BiH

Vijesti 22. sep 201717:34 > 18:44
Vijeće ministara BiH

Jedan državni zastupnik i jedan zahtjev za smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Traži se da Denis Zvizdić prikupi potpise i dokaže da ima većinu u Parlamentu. Predsjedavajući Vijeća ministara odgovara - to je politikanstvo. Na drugom kolosjeku, teške optužbe izmežu SDA i SBB-a.

Procedura je jasna. Vijeće ministara može biti opozvano prema Poslovniku Zastupničkog doma. Najmanje osam poslanika u Domu mogu inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju ili o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH.

Takva zastupnička skupina za sada nije predložila inicijativu za izglasavanje nepovjerenja kabinetu Denisa Zvizdića. Prema Ustavu BiH, u slučaju izglasavanje nepovjerenja u Parlamentu, Vijeće ministara mora podnijeti ostavku. Druga mogućnost je da smjenu izvršne vlasti na nivou države pokrene Predsjedništvo BiH, kako i piše u Zakonu o Vijeću ministara.

Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedavajućem, Vijeće ministara daje ostavku u cjelini, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara. Parlamentarna skupština također može, na svoju inicijativu, izglasati nepovjerenje Vijeću ministara.

Dakle i da se izglasa nepovjerenje, ovaj saziv Vijeća ministara ostaje u tehničkom mandatu dok se ne izabere novi. No, takve inicijative nema, premda postoje priznanja da nema ni parlamentarne većine.

“Imamo izjave minimum dvojice, ili trojice članova Predsjedništva, koji su javnosti već kazali da ne postoji parlamentarna većina”, kaže Sadik Ahmetović.

“Kako je moguće da živimo u takvoj zemlji da Predsjedništvo ne pozove na konsultacije predsjedavajućeg Vijeća ministara, i da utvrdi da li ima ili nema parlamentarnu većinu”, pita Staša Košarac.

Inicijativa koja postoji je ona Sadika Ahmetovića. Traži da Zvizdić pokrene postupak prikupljanja potpisa i dokaže da ima podršku u Parlamentu. Predsjedatelj Vijeća ministara odgovara – to je igranje vladavine prava, u kojoj ne želim učestvovati.

“Predložena inicijativa o prikupljanju potpisa podrške, osim što od strane njenog inicijatora predstavlja izraz pukog politikanstva, izlazi i van okvira zakonskih procedura, i zbog toga smatram da bi bilo kakvo postupanje koje je u suprotnosti sa precizno definiranim i važećim zakonskim procedurama značilo njihovo namjerno ignoriranje i nepoštivanje”, tvrdi Denis Zvizdić..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.