Niko nije osporio sastanak hercegovačkih funkcionera i Rusa

Vijesti 22. sep 201717:56 > 19:01
N1

Nismo špijunirali, prisluškivali ili bilo kakve obavještajne radnje provodili izvan granica Bosne i Hercegovine, kaže državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. Afera prisluškivanja je izmišljena priča, kao odgovor određenih grupa koje su nelegalno pokušale ovladati bitnim ekonomskih kapacitetima unutar BiH.

Jedna strana priče – iza lažne afere špijuniranja – čisti ekonomski interesi. Ruski i hrvatski. Koji su počeli da se preljavaju i u BiH. Nelegalni. Prijetili da ugroze stabilnost države. Na vrijeme raskrinkani.

“Nema nikakve obavještajne afere. To ovima koji su raskrinkani i pogođeni ovim što mi znamo odgovara da pretvore u nekakvu obavještajnu aferu. Ništa nismo radili izvan BiH, ništa nije bilo upereno protiv interesa bilo koje druge države”, tvrdi Mektić.

Druga strana priče – paraobavještajne strukture unutar BiH, a u službi određenih politika, u prvom redu SDA – nelegalnim špijuniranjem pokušavaju diskreditovati Hrvate, koji lobiraju američku podršku za određene ciljeve, povezujući ih usko i interesno s Rusima.

“Vidjeli smo već u odnosima s drugim državama kako su takva prisluškivanja zakomplicirala odnose i zato mislim da to treba sad što prije riješiti i rasčistiti između službe”, poručuje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

No, niko nije osporio održavanje spornog zagrebačkog poslovnog sastanka. Niti da su istom prisustvovali hercegovački funcioneri, hrvatski biznismeni, Rusi. Niko ne može osporiti više od milijardu eura duga hrvatskog Agrokora, ruskoj Sberbanci. Stoga su mediji pokrenuli priču o navodnom prisluškivanju, između ostalih i povjerenika, Ante Ramljaka – a on poručio obavještajcima – bolje da su slušali “Dubiozu kolektiv”. 

“Sada ćete imati još većih problema, čini mi se sa Podravkom, koja ima također određenih dugovanja prema ruskim bankama. Ko prati malo podrobnije energetski dio, i u Hrvatskoj i u BiH, u regiji zapravo, može vidjeti da je PPD društvo (Prvo plinarsko društvo iz Zagreba), koje se spominje, prije dva dana potpisalo desetogodišnji ugovor sa Gaspromom. Naravno da su njima interesantni i Terminali Ploče i Aluminij, naravno da će pokušati ostvariti utjecaj obezbijediti sebi ekstra profit i kroz neke odluke izvršne zakonodavne vlasti u BiH”, ocjenjuje Damir Bećirović iz parlamentarne Komisija za nadzor OSA-e.

Pojedini su u svemu vidjeli još jedan u nizu obračuna unutar Obavještajno-sigurnosne agencije – koja je proteklih nekoliko mjeseci konstantno na udaru različitih, prije svega političkih struktura. Domaćih i regionalnih. Podsjećanja radi, Mostar, 12. juli. poruka nakon susreta Dodika i Čovića, Obavještajno – sigurnosna agencija neprijateljska organizacija koja nezakonito prati i prisluškuje hrvatske i srpske političare! O posljednjem slučaju, navodnog prisluškivanja – Čović kao i njegov prozvani partner, Izetbegović – ni riječi.

“Čekam da se vrati gospodin Čović pa da o tome razgovaramo. Ovako ne bih dalje komentarisao”, kaže Mladen Ivanić.

I dok se čeka reakcija najviših struktura – pojedinci ne gube vrijeme. Tako se zamjenik državnog ministra sigurnosti Mijo Krešić jučer hitno i tajno sastao s hrvatskim konzulom Ivanom Bandićem. U Tuzli. U restoranu. Kako je rekao ministar Mektić – na neprimjerenoj lokaciji. Ni manje ni više nego vlasništvu Sedineta Karića, optuženog u predmetu Pandora – uz Kemala Čauševića i Anesa Sadikovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.