Bliže se presude Mladiću, Prliću i kraj rada Haškog suda

Vijesti 23. sep 201715:20 > 19:36
N1

Haški sud ulazi u samu završnicu svoga rada. U studenom se očekuju posljednje dvije presude - u slučaju Ratko Mladić prvostupanjska, i u slučaju Prlić drugostupanjska presuda.

Osim slučaja Karadžić, predmet Mladić smatra se jednim od najvažnih procesa, dok je proces Prliću i drugima bio najopsežniji slučaj vođen pred ovom institucijom. U iščekivanju presuda u regiji su već podignute tenzije.

A prema mišljenju analitičara odjeci presude Ratku Mladiću izazvat će travice unutar BiH, dok bi presuda Prliću i drugima imala još negativnije posljenice u regiji. Bez obzira na sve – obitelji stradalih očekuju pravdu.

Srebrenica i 22 godine nakon genocida i danas gleda u prošlost. Prošlost koja je na ovome mjestu ispisala tisuće nesretnih ljudskih sudbina. Dva desetljeća nakon genocida na zidu spomen sobe i ova slika (Mladić, Karadžić i Milošević). Kao i na Karadžićevoj, riječi KRIV je – žrtve očekuju da će napisati i na Mladićevoj slici.

Sina još nisam pronašla. Ako ne dobije za genocid, za nas porodice to je strašno… On i Karadžić.. Nije mi važno koliko godina, jer neće on dugo živjeti, ali nam je važno da dobije za genocid“, rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruge Žene Srebrenice

Nakon godina i godina bijega, Mladić danas iza zidina pritvorske jedinice u Shevingenu čeka izricanje prvostupanjske presude. Iza rešetaka iste zgrade, već 13 godina nalaze se Jadranko Prlić i još pet nekadašnjih vojnih i političkih čelnika tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosn.

U konačnici svog djelovanja, Haški sud će u istom mjesecu kada i Mladiću- u drugom stupnju presudit i u slučaju Prlić. Za preživjele logoraše u Mostaru ova presuda značit će još jedan korak iz traumatične prošlosti naprijed ka budućnosti.

Sve druge presude koje bi išle ka umanjenju, pogotovo, ako bi se presude šestorice potvrdile, a eventualno udruženi zločinački poduhvat ne bi presudio, bila bi manjkava situacija. Bilo bi daleko od pravde i očekivanja žrtvava zločina HZHB prema nama, ali i državi BiH u cjelini“, izjavio je Ibro Bubalo, Udruga logoraša Mostar.

A u pravosuđe i ovoga puta ruke petlja politike. Približavanje datuma presuda, u zemljama regije izaziva ozbiljne političke tenzije. Prema mišljenju političkog analitičara, Srećka Latala, odjeci presude Ratku Mladiću izazvat će travice unutar BiH, dok bi presuda Prliću i drugima imati još negativnije posljednice u regiji. Posljedice koje se već mogu vidjeti.

Nažalost ono što se može očekivati da će političari i političke stranke širom Balkana iskoristiti ove presude za svoje političke razloge s populističkim reotorikama. Moglo bi dovesti do eskalacije odnosa. U prvom naletu možemo očekivati dosta nove nacionalističke i populističke, radikalne retorike“, smatra politički analitičar Srećko Latal.

Odvjetnica Vasvija Vidović smatra da je problem u tome što je shvaćanje ljudi da je tribunal trebao razriješiti političke odnose, ali se gubi iz vida da sud nije uspostavvljen zbog toga, nego individualne odgovornosti.

Od 1993. godine kada je i osnovan, pred Haškim sudom za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije optužena je ukupno 161 osoba. 83 su osuđene, 19 je oslobođeno. Na kraju, je li haški sud ispunio svrhu svog postojanja?! Je li donio ono zbog čega je i osnova- pravda za žrtve.

Dostignuća tribunala će moći procijeniti buduće generacije koje neće biti opterećne toliko. Mislim da je donio mnogo jer se za pojedine događaje čiji je rezultat ogroman broj žrtava ne bi saznale odgovorne osobe niti bi odgovarali za to“, izjavila je Vasvija Vidović, odvjetnica.

19. prosinca, Haški sud zauvijek će zatvoriti svoja vrata. Presuda Mladiću, ali i Prliću i drugima bit će pečat sudovanja ove institucije. Suda koji je nepovratno promjenio sliku međunarodnog humanitarnog prava i čije će odluke ostati zapisane u povijesti. Da se ne zaboravi ono što se ‘90-ih godina dogodilo na prostorima bivše Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.