Finansijske malverzacije političkih stranaka u BiH

Vijesti 23. sep 201715:39 > 19:43
N1

Centralna izborna komisija BiH, nakon Informacije o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2015. godinu, najavila je pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i eventualno sankcionisasnje političkih stranaka za kršenje zakona.

Da li se radi o velikim strankama državne vlasti i opozicije, ili onim koje popunjavaju opštinske sale, nebitno, malverzacije su uočljive u većini revizorskih izvještaja. Za izmjene Zakona o finansiranju stranaka itekako ima mjesta, ali pitanje je kome je to u interesu.

Novi izvještaj, novi dokaz da oni koji ih donose, mnoge zakone i sami izbjegavaju. Zakon o finansiranju političkih stranaka, u ovom slučaju predviđa objavljivanje svake marke koja uđe i izađe iz stranke. No, kada zavirimo u izvještaj koji je javan, vidimo brojne transakcijske malverzacije.

Stranka nije u poslovnim knjigama evidentirala nenovčane donacije po osnovu besplatnog korištenja poslovnih prostora.

Ova rečenica je neizbježna za većinu revizorskih izvještaja stranaka u vlasti, ali i opozicije.

Stranka demokratske akcije (SDA) koja ima i najviše prijavljenih prihoda u 2015. godini, prednjači u ovoj vrsti poslovne saradnje sa opštinama. Osim javnih institucija, preuzimanjem vlasti stranke ekspresno okupiraju i javna preduzeća. To je, kažu u Koaliciji pod lupom, alarm da se Zakon o finansiranju političkih stranaka hitno mijenja. Teško, jer ovakav sistem mnogim odgovara.

Ta javna preduzeća u BiH imaju velike novce, ta borba ukazuje da način finansiranja političkih stranaka uopšte nije transparentan. Dolazimo do onog ključnog pitanja, da li političke stranke, odnosno njihovi predstavnici u zakonodavnim tijelima žele da se išta mijenja, jer sigurno da im ovakav način finansiranja odgovara“, izjavio je Vehid Šehić, Koalicija Pod Lupom.

A odgovara i privatnim preduzećima, koja su u vrhu finansijera političkih partija. U nepotpunoj dokumentaciji koju dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji obično ih nema, ili vrlo malo ima.

Utvrđeno je da je SNSD primio prilog pravnog lica koje je sklopilo ugovore o javnim nabavkama radova sa organima izvršne vlasti na svim nivoima BiH čeja je vrijednost veća od 10.000 KM.

Lako je utvrditi o kojim se firmama radi, kada u postizbornom periodu pogledamo postupke javnih nabavki, kažu u udruženju građana Tender. Suma novca koja se potroši u javnim nabavkama, u izbornim godinama je izrazito veća.

Takve firme uglavnom imaju direktan interes da neka politička opcija pobijedi, oni finansiraju kampanju, a onda to ima ogroman uticaj baš iz razloga što su finansirali tu političku opciju. Kada god se neki tender raspisuje, redovno se tehničke specifikacije pripremaju na način da se pogoduje tim firmama da lakše dođu do posla, odnosno da im se nadoknadi to ulaganje u izbornu kampanju. To je svakako nezakonito i to je prikrivanje samog načina finansiranja političkih partija“, izjavio je Igor Vukajlović, Udruženje građana “Tender”.

Spisak nepravilnosti sve većeg broja stranaka koje participiraju u izbornom procesu je ogroman. Sankcije za stranke koje zakonsku obavezu dostavljanja izvještaja ne ispunjavaju su izvjesne. Za ostale, CIK BiH će se baviti već na nekoj od narednih sjednica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.