Veliki projekat u Sarajevu zadaje muke građanima

Vijesti 23. sep 201716:10 > 24. sep 2017 21:15
N1

Gradska saobraćajnica - Južna longitudinala u Sarajevu gradi se punom parom. Intenzivirani su radovi na izgradnji kružnog toka u naselju Hrasno, a raskopano je duž ove trase.

Prvobitni plan je u međuvremenu promijenjen, rok za završetak probijen, a ni godinu od početka radova nisu riješeni svi problemi građana.

U jesen prošle godine krenulo je punom parom. Bageri su brzo okupirali trasu tzv. Južne longitudinale, projekat je najavljen kao veliko saobraćajno rasterećenje za Sarajevo. Ad hok plan, kažu građani Hrasnog, ubrzo je donio probleme. Plan velikog kružnog toka u ovom naselju u potpunosti je, tvrde, blokirao jedan od prilaza.

Građani su izašli na ulice. Radovi u ovom dijelu su obustavljeni.

Radovi treba da budu završeni i na samom gradilištu vidite da nema nikoga, da to sporo ide. Bez obzira što je jednim dijelom udovoljeno građanima MZ Hrasno brdo, pješaci i djeca trpe jer niko nije razmišljao o njima“, rekao je Enver Zornić, predstavnik građana Hrasnog.

Nakon tri mjeseca pauze, radovi su intenzivirani. Slika raskopang kružnog toka i bagera u pozadini, govori da predviđeni rok na ovoj tabli, ipak, neće biti ispoštovan. Izmjena plana, kažu izvođači, uveliko se odrazila na radove, ali i rokove.

Obzirom da je rok završetka bio predviđen za kraj septembra ove godine, da ulazimo u zimski period kada se građevinska sezona, odrazilo se na način da je novi planirani završetak kompletne dionice polovinom maja naredne godine, ukoliko nas i vrijeme bude služilo, ali i ukoliko svi planovi na vrijeme budu dostavljeni, revidovani i ovjereni“, izjavio je Faruk Medošević, voditelj projekta.

Iz konzorcija Euro-asfalt i ŽGP, kažu da je uprkos svemu, duga lista obavljenih poslova. Dodatne obaveze uslijedile su nakon odluke da se kvalifikaciona utakmica nogometne reprezentacije BiH igra u Sarajevu.

Nakon diskvalifikacije stadiona Bilino polje, Nogometni savez BiH je donio odluku da se naredna kvalifikaciona utakmica igra na stadionu Grbavica. Takva odluka donijela je obaveze za pripremu odigravanja međunarodne utakmice, kako unutar stadiona, tako i ispred njega.

Do 7. oktobra, kada će pred meč protiv reprezentacije Belgije navijači okupirati stadion Grbavica, međunarodni standardi nalažu da se obazbijedi saobraćajni pristup stadionu, parking, ali i prostor kojim će masa navijača defilovati prije i nakon utakmice.

Što se tiče stadiona, on će biti sto posto spreman, to sam siguran. A kada je u pitanju situacija ispred stadiona Grbavica, možda je komplikovanija bila kada je Željezničar igrao u Evropskoj ligi protiv Zete i AIK-a iz Švedske, ali i tada su se održale utakmice. Ovaj put mislim da je situacija puno bolja, i da će biti još bolja“, izjavio je Adis Hadžić, predsjednik Skupštine FK Željezničar.

Uz projektante i radnike, u proteklih godinu dana mnogo strpljenja trebalo je i građanima. Korisnici gradskog prevoza na ovoj liniji najbolje znaju, ali i stanari ove zgrade. Da bi planirani projekat bio u završen, neophodno je njeno rušenje. Gdje sa stanarima, i dalje se ne zna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.