Crnadak: Kašnjenje sa Upitnikom zbog političke situacije

Vijesti 25. sep 201712:33 > 12:36
N1

Odgovornost za kašnjenje sa Upitnikom Evropske komisije ne može se pripisati nijednoj od strana u BiH i nijednom pojedincu već generalno teškoj političkoj situaciji u zemlji, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tokom učešća na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova koja se u nedjelju održala u Salzburgu u Austriji.

Nakon sastanka sa komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannesom Hahnom, Crnadak je učestvovao na panelu pod nazivom “Nova generacija”.

Ministar vanjskih poslova BiH se na početku govora zahvalio Institutu regiona Evrope što se na ovako visokom nivou posvetio pitanju uloge regionalnih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Crnadak je naglasio da je to od posebne važnosti u Bosni i Hercegovini, jer su Republika Srpska i Federacija BiH, prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, nezaobilazan faktor u odlučivanju, a uloga Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nižih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija je, kako je naveo, “ogromna i bez njihove jasne uloge i vidljivosti na evropskom putu nemoguće je funkcionisanje mehanizma koordinacije i dalje napredovanje u procesu evropskih integracija”.

Šef bh. diplomatije je upoznao učesnike Konferencije da je BiH pristupila Transportnoj zajednici, da je pripremljeno već više od 90 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da očekuje da će BiH postati kandidat za člansto u EU do kraja prve polovine 2018. godine.

Na pitanje moderatora da li je Republika Srpska kriva što se kasni sa odgovorima na Upitnik, Crnadak je odgovorio:

“Pripadam političkom bloku koji je snažna opozicija Vladi Republike Srpske jer je njena politika dovela Republiku Srpsku do najvećeg mogućeg nivoa korupcije i najnižeg mogućeg nivoa ekonomije i optimizma kod ljudi, ali odgovornost za kašnjenje sa Upitnikom ne može se pripisati nijednoj od strana u BiH i nijednom pojedincu. Razlog su bili naši unutrašnji odnosi i generalno teška politička situacija.”

Panelu na kojem je govorio ministar vanjskih poslova BiH prisustvovao je veliki broj predstavnika diplomatskog kora, te regionalnih i lokalnih vlasti iz regiona, saopšteno je iz ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.