Savez za promjene organizuje Skupštinu naroda

Vijesti 25. sep 201712:54 > 12:57
N1

Danas je u Banjaluci održan sastanak predsjednika opozicionih stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Sastanku su prisustovali Vukota Govedarica, predsjednik SDS, Branislav Borenović, predsjednik PDP, Dragan Čavić, predsjednik NDP, Milanko Mihajilica, predsjednik SRS RS i Goran Đorđić, predsjednik NS.

Kako je saopšteno iz Srpske demokratske stranke, svjetlu konstantnog nepoštovanja ustava i zakona Republike Srpske od strane režima, a posebno u svjetlu događaja sa posljednje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, zaključeno je sljedeće:

1. Prema mišljenju pravnih eksperatam smatramo da postoji ozbiljni argumenti na osnovu kojih se posljednje zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske uz prisustvo isključivo poslanika iz režimskih stranaka i dijela koalicije Domovina može smatrati nezakonitim i neustavnim. U smislu prethodnog preduzimamo odgovarajuće pravne radnje u cilju dokazivanja naše tvrdnje i poništenja svih odluka i zaključaka sa nelegalnog zasjedanja.

2. Tražimo punu zakonsku i političku odgovornost i ostavke odgovornih zbog nezakonite i neustavne upotrebe naoružanih policijskih snaga u Narodnoj skupštini i u tom smislu zvanično ćemo se obratiti predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Draganu Lukaču da nam obrazlože ko je, po kom osnovu i zbog čega doveo u Narodnu skupštinu naoružane policajce sa bojevom municijom. Ovim činom su narodnim poslanicima stranka opozicije na brutalan način oduzete političke slobode i građanska prava i spriječeno ostvarivanje ustavne uloge.

3.Skupština naroda biće održavana u kontinuitetu u cijeloj Republici Srpskoj sa ciljem da se građani upoznaju sa pravom istinom o stanju u Republici Srpskoj i o režimu koji konstantno urušava temelje Republike Srpske.
Pozivamo sve slobodne građane, predstavnike nevladinog sektora, medije, predstavnike akademske zajednice, predstavnike boračkih udruženja, sindikata i ostalih organizacija u Republici Srpskoj da večeras, 25. septembra 2017. godine, prisustvuju Skupštini naroda Republike Srpske u Banskom dvoru u Banja Luci sa početkom u 19 časova, navodi se u saopštenju SDS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.