Oglasio se FUP nakon prijetnji novinarima

Vijesti 25. sep 201716:22 > 16:31
Screenshot

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Federalnoj upravi policije (FUP) zbog verbalnih prijetnji i neprofesionalnog ponašanja policije prema novinarskoj ekipi Radija Slobodna Evropa - TV Liberty (RSE), kojoj je zabranjeno snimanje protesta demobiliziranih boraca ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

“Novinarka Marija Arnautović i snimatelj Mithat Poturović su u prošli četvrtak pokušali snimiti proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije, ali su ih u tome, na grub i primitivan način, te uz prijetnje „batinama“, spriječili  pripadnici policije koja radi na osiguranju zgade Parlamenta”, navodi se.    

UO BH novinara smatra kako je ponašanje pripadnike FUP-a kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodnog pristupa novinara i izvještavanja o događaju od značaja za javnost.

Takvo ponašanje je suprotno i OSCE Smjernicama za rad policije sa novinarima, u kojima se izričito navodi da se policija „ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“ te naglašava da “Novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.”

Zbog toga UO BH novinara zahtijeva od FUP-a i rukovodstva jedinice policije na osiguranju Parlamenta FBiH hitnu istragu o tom slučaju i sankcioniranje policajaca koji su neprofesionalno postupali prema novinarskoj ekipi Radija Slobodna Evropa.

“Istovremeno, očekujemo kažnjavanje i osoba koje su naredile zabranu snimanja protesta demobiliziranih borca, jer su morale znati da je takva zabrana u suprotnosti s međunarodnim standardima zaštite slobode medija i sigurnosti novinara”, navodi u saopćenju za javnost Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Nakon ovog protesta Upravnog odbora Udruženja BH novinari, oglasila se i Federalna uprava policije.

“Povodom javnog protesta Upravnog odbora Udruženja novinara BiH vezano za navodne prijetnje i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika Federalne uprave policije prema ekipi Radija Slobodna Evropa – TV Liberty (RSE), prilikom osiguranja zgrade Parlamenta Fedracije BiH od 21.09.2017. godine, informišemo javnost da će nadležni organ ove Uprave postupiti u skladu sa Zakonom, odnosno u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima u cilju utvrđivanja eventualnih propusta u radu policijskih službenika koji su vršili osiguranje objekta”, navode iz ove policijske agencije.

Kako su naveli u saopćenju, Federalna uprava policije ima direktnu, odnosno primarnu nadležnost kada je u pitanju osiguranje osoba i objekata Vlade i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te će u tom cilju, a u skladu sa zakonskim procedurama poduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi osiguranje bilo na najvišem sigurnosnom nivou.

“Kada su u pitanju protesti od 21.09.2017. godine ispred Parlamenta F BiH, oglasilo se 25.09.2017. godine i udruženje “Kamp Heroja” koje je u svom pismu navelo da je policija postupila krajnje profesionalno, ali da je snimatelj TV ekipe Radija Slobodna Evropa pristupio bez najave na štićeni prostor (iza žute trake), a u čemu su ga spriječili policijski službenici koji su vršili osiguranje objekta. U istom dopisu se navodi citat “odnos policije prema protestantim i novinarima bio je korektan cijelo vrijeme protesta i zajednički smo spriječavali evetualne incidente pojedinaca među protestantima. Vezano za navedeno ukoliko se utvrde propusti policijskih službenika koji su vršili osiguranje, ova Uprava policije će poduzeti adekvatne mjere i radnje u odnosu na iste”, stoji na kraju saopćenja.

Pred zgradom Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, gdje su se u četvrtak održavali protesti demobilisanih boraca, ekipi Radija Slobodna Evropa pripadnici Federalne policije i policije koja obezbjeđuje zgradu Parlamenta onemogućili su snimanje.

Nakon što je ekipa RSE tražila obrazloženje, od fotoreporetera i novinarke, policajci su tražili lične karte i prijetili prijavama. Jedino obrazloženje bilo je da je donesena takva naredba koju moraju da poštuju svi.

Na konstataciju da je riječ o javnom prostoru i da je na taj način onemogućen rad novinarima, te da je neophodno da se pokaže pismena naredba, policajac je pozvao svog pretpostavljenog koji se ekipi obratio: “Hajmo se skloniti odmah i daj malo vamo ličnu”.

Ekipa RSE je zatražila ime i broj značke od policajca, koji im je tražio lična dokumenta. Nakon toga je uslijedila žustra rasprava koja je završila prijetnjama ‘batinama’ koje je policajac uputio fotoreporteru.

Ime policajca koji je tvrdio da su fotoreporter i novinarka “bahati i bezobrazni” i nije se želio legitimisati, iako je dužnost policajca da to uradi, ekipa je dobila od njegovog pretpostavljenog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.