Pobjeda Merkel "sa zrnom soli", za AfD se glasalo iz revolta

Vijesti 25. sep 201718:33 > 18:38
Reuters

Ulice brojnih gradova u Njemačkoj sinoć su preplavili građani koji su izrazili nezadovoljstvo izbornim uspjehom stranke AfD, koja vodi ultradesničarsku politiku.

Pripadnici interventne policije su napravili ljudski lanac kako bi spriječili demonstrante da priđu ovom klubu. Demonstranti su izvikivali “Nacističke svinje”, “Kažite glasno, kažite jasno, izbjeglice su dobrodošle ovdje” i “Cijeli Berlin mrzi AfD”.

Danas je na ulicama Berlina mirno, potvrdila je za N1 reporterka Katarina Brečić, koja je kazala da za ponedjeljak, protesti nisu najavljeni, kao ni oni koji su se desili u nedjelju nakon izbora, ali vrlo moguće da će se dogoditi.

AfD ili Alternativa za Njemačku je najavila da će tražiti osnivanje istražnog povjerenstva oko toga da li je Angela Merkel legalno pustila milion izbjeglica u zemlju.

Potvrdila je i to da sa AfD-om niti jedna stranka ne želi koalirati, a osvojili su 13,7 posto glasova na izborima.

Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije Berlina za N1 je kazao da je za većinu građana šok takav izborni uspjeh te stranke, ali:

“Mnoštvo građana je glasalo za AfD jer su bili nezadovoljni radom drugih stranaka. Glasali su iz revolta. Ta stranka mora da se razgraniči sa svojim ultradesničarskim i rasističkim izjavama”.

Dodao je da to što su ultradesničari ušli u Parlament ne mora da bude kobno za Njemačku.

“Kada su takve stranke ulazila u Parlament, više puta su uništavali preprikama unutar sebe”.

S druge strane, ističe da je 87 posto građana Njemačke glasalo protiv njih. Izlaznost na izbore je bila velika. Doda je i to da je Socijaldemokratska stranka odlučila da ide u opoziciju.

“Ovo je najlošiji rezultat za socijaldemokratiju. Gubili su kada god bi ušli u koaliciju. U CDU Angele Markel vlada veliki šok, jer ona ima najlošije rezultate u svojoj istoriji”.

Da će Merkel biti oslabljena, to je bilo vidljivo i u prethodnom mandatu, smatra Weber – dodavši da je bilo dvoumljena da li će se opet kandidovati.

Pojasnio je i to da ulazak AfD-a u Parlament neće suštinski promijeniti njemačku politiku.

Gostujući u Danu uživo na N1, Zlatko Lagumdžija je izjavio da je bilo očekivano da će Angela Merkel ponovo pobijediti, ali je dodao:

“Ova pobjeda je sa zrnom soli. Socijaldemokrati su imali 80 posto Parlamenta, a sada su doživjeli najveći poraz nakon II svjetskog rata. Ići će u opoziciju i to je dobro. Merkel će biti teže da upravlja. Treba se obratiti ljudima koji su glasali za fašiste, ali sam uvjeren da je izbjegnut najgori scenario”, kazao je Lagumdžija.

Njena pobjeda je ohrabrenje za BiH, koja će nastaviti aktivnu politiku prema zemlji, utvrdio je Lagumdžija uz poruku:

“Njemačka će se obračunati sa svojim fašizmom, nadamo se da ćemo i mi sa svojim”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.