Čampara: Niko nema pravo koristiti prekomjernu silu

N1

O navodima mještana Kruščice, da su fizički napadnuti od strane pripadnika specijalne jedinice MUP-a SBK, danas se govorilo na Komisiji za sigurnost Parlamenta FBiH, ali bez konkretnih zaključaka.

Posebno se govorilo o noći 24. augusta, kada su mještani fizički spriječili početak radova na minihroelektranama u Kruščici, i kada je intervenisala specijalna policija.

Komisija sigurnost federalnog Parlamenta o intervenciji specijalne jedinice policije u Kruščici, danas samo informativno. Dogovoreno je da će Komisija uputiti zvanični upit Opštini Vitez te Tužilaštvu i MUP-u SBK, za dostavu sve relevantne dokumentacije o dozvolama za izgradnju na rijeci Kruščici, ali i o postupanju specijalaca. Mještani tvrde da su pretučeni, te da imaju nalaze ljekara o povredama.

“Ja sam kao liječnik došao ovdje. Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti tražim pravdu, odnosno pravo na život i na zdravstvenu zaštitu, koje nam kao građaninu pripada. Bez obzira na to jesmo li zdravstveno osigurani ili nismo. Tu pravdu ovdje nismo dobili”, kazao Franjo Tibuld, mještanin Kruščice.

Federalni ministar unutrašnjih poslova tvrdi da nema nadležnost nad kantonalnim ministarstvima. Mještanima Kruščice poručio je da su na pogrešnoj adresi, te da svoje zahtjeve najprije trebaju predati institucijama Srednjobosanskog kantona.

“Ukoliko je bilo zloupotrebe od strane policijskih službenika, oni moraju biti adekvatno sankcionisani. Niko u ovoj zemlji nema pravo koristiti svoj službeni položaj, položaj policijskog službenika, i koristiti prekomjerno silu o obavljanju svojih poslova”, navodi Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Mještani Kruščice, ipak, tvrde da su se više obraćali kantonalnim institucijama, ali i da odgovor nisu dobili. Zbog toga su, kažu, i došli u institucije Federacije BiH, nakon dva mjeseca protesta u svom mjestu.

“Imaju na protokolu svi zahtjevi, gdje je šta poslato. Nikad nam niko nije odgovorio. Samo pljuju po nama da smo neformalna grupa i da smo banda. Trenutno tražimo od svih institucija, da da Općinski sud zabranu, za obustavu svih radova na rijeci Kruščici. I da se obavi revizija papira”, kazao je Muriz Dželilović, mještanin Kruščice.

Nakon što zvanično dobiju upit Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, MUP SBK i Opština Vitez imaju rok od 21 dan da dostave svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa intervencijom pripadnika specijalne jedinice policije, ali i izgradnjom minihidroelektrana na rijeci Kruščici. Do tada, mještani Kruščice poručuju da neće odustati od protesta, te da će fizički spriječiti početak radova na izgradnji minihidroeletrana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.