Evropska noć istraživača i u gradovima u BiH

Vijesti 26. sep 201712:49 > 12:54
N1

Evropska noć istraživača održat će se 29. septembra istovremeno u preko 300 gradova svijeta uključujući i bosanskohercegovačke gradove Sarajevo, Mostar, Banja Luku, Goražde, Bjeljinu i Travnik.

Evropska noć istraživača je događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine. Cilj Noći istraživača je da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

BiH učestvuje u Noći istraživača od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put održana u Banjoj Luci.
Kako je kazao Gianluca Vannini, v.d. šefa odjela za Socijalni razvoj, Civilno društvo i prekograničnu saradnju u delegaciji EU u BiH, nauka i istraživanje su temelj za ekonomski razvoj i značajno mogu uticati na proces EU integracija.

Projekat ima podršku i Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, a Sanela Kuko, savjetnica ministra obrazovanja poručila je da je cilj ovog projekta popularizacija nauke i istraživačkog rada.

Sabina Hadžiahmetović, iz Instituta za hidrotehniku, koji je partner u izvođenju projekta “Noć istraživača” napomenula je i pomak koji ovogodišnje izdanje nosi u smislu uključivanja učenika škola iz izvangradskih općina, korisnika JU Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” te djece sa Down sindromom.

Ovogodišnji događaj nosi slogan “Kreirajmo bolje sutra”, a pres konferenciji su prisustovali i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, Alma Hasanović iz Ministarstva civilnih poslova BiH, te načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo.

Koldžo je čestitao timu koji šest godina radi na ovom projektu te dodao da kako ovaj projekat ima ideju da mlade ljude privuče i zainteresuje za sve naučne discipline, te kako se nada da će projekat narednih godina biti podignut na još viši nivo.

Aiste Lehman, jedna od nositeljica projekta “Noć istraživača”, govorila je o statistikima prošlogodišnje Noći istraživača, te kazala kako se održala u šest gradova, obuhvatala 101 aktivnost koja se održala na 23 različite lokacije, a skoro 450 istraživača se priključilo ovim aktivnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.