Čičić: BiH ljuska oraha koja pluta velikim svjetskim morima

Vijesti 26. sep 201713:50 > 13:53
Fena

Akademik Muris Čičić Bosnu i Hercegovinu vidi kao ljusku oraha koja pluta velikim svjetskim morima, ali bez obzira na njen mali značaj u ekonomskom i političkom smislu na svjetskoj sceni, ističe da nije beznačajna.

Kao jedan od govornika prilikom predstavljanja Zbornika radova Akademije nauka i umjetnosti BiH o geopolitičkim promjenama u svijetu Čičić je kazao da gledajući kroz historiju ”preko BiH se puno toga prelamalo”.

“Nažalost, uvijek imamo neka ograničenja. Borba za Balkan između velikih sila, borba za ostvarenje utjecaja nama ne ide u prilog”, rekao je Čičić.

U vezi sa Zbornikom radova naveo je da je naučni pokušaj Akademije da na sistemski način pokuša da analizira okolnosti u BiH.

Predsjednik Akademije Miloš Trifković je istakao da su radovi 16 autora u Zborniku veoma značajni jer govore o makroekonomskim društvenim kretanjima koja u velikoj mjeri određuju sudbinu i BiH.

“Globalne pojave se manifestuju kroz niz svakodnevnih i na prvi pogled sasvim običnih društvenih događanja. Zbog toga je neophodan naučni pristup na izučavanju i utvrđivanju posljedica za države”, rekao je Trifković naglašavajući značaj ovakvih radova na bh. društvo.

Akademik Vladimir Premec je istakao da i dalje vjeruje u jedinstvo modernog svijeta, ali da se daleko otišlo od toga, iako se u ranijem vremenu govorilo da će tehnološko jedinstvo napraviti jedinstvo modernog svijeta.

I on je istakao značaj izučavanja najbitnijih aspekata geopolitičkih promjena u svijetu i Evropi.

Zbornik čine referati s okruglog stola o temi ”Geopolitičke promjene u svijetu i Evropi i položaj BiH”, a autori su istaknuti naučni radnici koji se bave istraživanjem svih aspekata razvoja bh. društva i države u procesima globalizacije i integracije BiH u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.