Hadžidedić za N1: Hrvatska vrši obavještajnu agresiju na BiH

Vijesti 26. sep 201718:41 > 18:46
N1

U Danu uživo na N1 Nerma Turić je razgovarala sa Zlatkom Hadžidedićem, stručnjakom za međunarodne odnose - koji je kazao da Hrvatska vrši obavještajnu agresiju na BiH.

Kazao je da iza kompletnog pisanja hrvatskog Nacionala o aferi prisluškivanja OSA-e u toj zemlji, stoje loše namjere Hrvatske prema BiH.

“BiH je suverena država koja ne bi trebala da polaže račune da bi zaštitila samu sebe. Tehnologija je omogućila da svako – svakoga prisluškuje, i što bi se o tome pričalo. Svako – svakoga prisluškuje, to je temeljna osnova obavještajnih službi”, kazao je.

On je izjavio da govorimo o susjednoj zemlji koja je izvršila “vojnu agresiju na BiH u prošlosti”. “To će se nadam se utvrditi drugostepenom presudom Prliću i drugima. Sada vrše obavještajnu agresiju”.

Šta se pokušava postići time?

“Očekuje se da BiH podnosi izvještaj Hrvatskoj, o tome šta naše obavještajne službe rade. Naše institucije su nasjele na to. Unutar Parlamenta se raspravlja, komisija je sazvana. Pohvalio bih ministra Mektića, on se postavio onako kako je trebao”.

Što se BiH pravda Hrvatskoj?

“Imamo kompleks inferiornosti. Od 1990. smo navikli na agresiju iz Srbije i Hrvatske. Medijsku, obavještajnu, pa vojnu. Hrvatska sada ima međunarodnih obaveza, nije kao 1990. da pošalje vojne trupe i ne polaže račune nikome. Ovo je obavještajna agresija i treba zatvoriti vrata. Mi smo, bojim se, stvorili naviku da se izvinjavamo nekome. Prag podnošljivosti u BiH se pomakao van svih granica. Sve to nekažnjeno prolazi, i postalo je dio političkih igara”, kazao je.

Hadžidedić se pitao da li onda BiH zaslužuje da ima državu – ako sve to dozvoljava. Tvrdi da Hrvatska niz godina djeluje u BiH, a da BiH trebaju kontraobavještajne strukture kojima će se braniti.

“Ima pokušaja da se stvori treći entitet. Bojim se da Čović ne bi bio toliko moćan kada ne bi imao privatno vlasništvo nad cijelom HDZ teritorijom. Sve se to može povezati u jedinstvenu akciju, koja može napraviti treći entitet. Ponavljam, obavještajna agresija od Hrvatske”, ocijenio je.

Neobjašnjivom i “kalimero politikom” ocijenio je Čovićev nastup pred Generalnom skupštinom UN-a, gdje je “kukao” i potkopavao suverenitet BiH.

Utvrdio je i to da sve tri etnonacionalne vladajuće partije u BiH imaju slične ambicije, s tim što HDZ to hoće da formalizuje trećim entitetom.

“Očigledno je da ne rade po zakonu. Treći entitet je potreban da ne bi neki Mektić došao i pitao šta rade tamo”, izjavio je Hadžidedić.

Njegov stav je da se i Srbija i Hrvatska miješaju u unutrašnja pitanja BiH, i to u kontinuitetu.

“Retoriku ne bi trebali uzimati za ozbiljno. Barem ne kada dolazi iz Hrvatske. Pokušaji pokušavaju da zamaskiraju stvarno djelovanje”.

U Srbiji je prema njegovim riječima politička scena podijeljena. Mnogi se žale da je Vučić zavao autokratsku diktaturu i da se nalazi u “u sukobu sa beogradskom čaršijom”.

“Vučić ima podršku iz institucija EU i vidljivo je da pokušava stabilizirati situaciju na Balkanu. Vučić pokušava da stabilizira stanje i uvede novi sistem odnosa. Složena je situacija još”, kazao je.

“Čović insistira na ugroženosti, trećem entitetu. Imamo šest mjeseci koordinirane akcije koja podiže tenzije. Hrvatska je dobila neku vrstu zadatka da poveća tenzije tamo gdje ih Vučić smanjuje. Pelješki most je dio toga. Pokušava se stvoriti psihoza kao da će ponovo izbiti rat. Nijedna država ne može voditi rat, nema resurse. Ali atmosfera može dovesti do toga da se ponude rješenja na Balkanu – koja ne bi bila prihvatljiva, ali bi ih ljudi mogli prihvatiti. To je ono kao ‘hajde da podijelimo Bosnu, Makedoniju…”.

Hadžidedić je izjavio da se u BiH živjelo dobro. “Dok nam nisu rekli da moramo podijeliti zemlju”. Zato članstvo u NATO savezu smatra dobrim, pogotovo u momentu prikrivenih prijetnji.

O EU kaže da su se mnogi opekli sa članstvom, i nije sigurno da će vječno trajati.

“Ako imamo ambicije da uđemo tamo, ne treba do besvijesti ponavljati da smo orijentisani prema tamo. To je besmislen politički potez. To je radila Turska, pa su joj u EU rekli da nije poželjna”, kazao je.

Naveo je primjer da se EU više zainteresovala za Srbiju nego za BiH, jer “slabost u politici nikada nije nagrađena”, baš kao što se ne nagrađuje ni sporo djelovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.