Trebinje novčanim iznosima časti nove bračne parove

Vijesti 26. sep 201719:28 > 19:35
N1

Područno odjeljenje Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj u Dražin Dolu broji samo osam učenika, od drugog do petog razreda. Svi sjede u istoj učionici. U prvi razred nije upisan niti jedan učenik. Mirjana je jedina učiteljica, te istovremeno nastavu predaju svim učenicima.

“Nažalost u svim područnim školama je sada manji broj učenika, ima baš par učenika koji idu u centralnu školu, možda zato što roditelji misle da je kvalitet znanja bolji, da se djeca socijalizuju, ali je zaista malo učenika, škola je evo lijepo opremljena i sređena, imaju zaista sve uslove za normalan rad”, kazala je učiteljica Mirjana Albijanić.

Rad u učionici je ozbiljan, ali atmosfera je opuštena.

“Moj kolega do mene je četvrti razred, a ja sam jedini u petom razredu, meni je dobro, nije puno teško gradivo, sljedeće godine idem u grad u školu, zato što ovdje ima samo do petog razreda i ne radujem se baš tome”, izjavio je Stefan Pravica, učenik petog razreda.

Međutim, sve više djece iz prigradskih i ruralnih područja želi da pohađa škole u gradu, pa se stalno smanjuje broj đaka u seoskim školama. Manjim brojem učenika područnim odjeljenjima prijeti gašenje, a nastavnici ostaju bez posla, stoga su gradske vlasti Trebinja odlučile osnovcima u seoskim školama davati mjesečnu novčanu pomoć. Bez jakog sela, kažu nema ni jakog grada.

“Mi smo odlučili da tu djecu koja stvarno žele da ostanu na selu, i imaju mogućnost ako škola postoji na tom području, da ti ljudi ostanu. Za djecu čiji su roditelji nezaposleni, obezbjedili smo sredstva u visini od 125 KM, devet mjeseci mjesečno i za djecu čiji jedan roditelj radi 75 KM mjesečno”, rekao je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

A planirano je uvođenje 16 programa stimulacije i pomoći stanovnicima grada na rijeci Trebišnjici. Jedan od njih je stimulacija stanovnika da stupaju u bračne vode. Tako je odlučeno da će osobe starosti od 38 godina i više, koje stupe u brak biti novčano nagrađivani.

Predviđeno je da bračni parovi koji nemaju primanja mjesečno dobiju pomoć u iznosu od 650 KM u trajanju od 18 mjeseci. Druga kategorija su bračni parovi čija su mjesečna primanja ispod prosječne plate u RS, oni će primati 350 KM. I posljednja treća kategorija su bračni parovi čija su mjesečna primanja iznad prosječne plate u RS, njih će Grad Trebinje 18 mjeseci častiti sa po 200 KM.

“Mi smatramo porodicu kao oslonac svega, prije svega i zbog nataliteta, djece, svake godine se gase određena odjeljenja to smo smatrali kao jedan od načina da bi stvorili više porodica i više djece”, pojasnio je Mirko Ćurić.

Građani Trebinja ovu vijest su primili sa oduševljenjem.

“To je fantastično kao i sve što se ovdje radi u zadnje vrijeme.”
“Treba mlade podržati, da natalitet raste.”
“Mislim da je to fantastično, ideja je to koja može ljude zadržati ovdje, mnogo dobro!”

Među mnogobrojnim programima koje je Gradska uprava zacrtala da realizuje u skorije vrijeme, kako bi podstakla natalitet u gradu i pomogla mladim bračnim parovima je i program stambenog zbrinjavanja, prema kome bi mladi plaćali kvadrat stana oko 1.300 KM, a dobili bi beskamatne kredite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.