Zlatar: Problem koji prati Bošnjake je eskalirao devedesetih

N1

Prvi put nakon 24 godine u Sarajevu će se sutra obilježiti Dan Bošnjaka. Svečanu akademiju u Vijećnici organizuju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Preporod i Merhamet. Mnogo je razloga zbog kojih, kažu, treba obilježavati ovaj dan, a oni se uglavnom odnose na sve češće polemiziranje oko identiteta ovog naroda, jezika i kulture.

Na posljednjem popisu više od 50 posto stanovništva Bosne i Hercegovine izjasnilo se kao Bošnjaci, a 54 posto njih da govore bosanski jezik. Ovo je, poručuju iz organizacije, bio uslov da se, 24 godine poslije, Dan Bošnjaka obilježi i u BiH.

Problem koji prati Bošnjake nekih 70 godina je od ‘90. godina eskalirao, jer je taj narod bio gotovo nepriznat od bivše Jugoslavije, bila je odrednica sa velikim M. Te stvari su iza nas i mi moramo uspravljati dakle ono što jesu Bošnjaci, što jeste njihov kulturni, nacionalni identitet, bez ikakve želje, koja nikad nije ni postojala u historiji bošnjačkog naroda da bilo koga ugrozi ili mu ospori neko pravo“, istakao je Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Kao što se, 20 godina poslije, na različitim nivoima države, Bošnjacima osporava pitanje Bosanskog jezika – dodaje prof. Mulabegović.

Paradoksalno je kaže da je Bosanski jezik u Srbiji priznat, uveden u osnovne i srednje škole, dok se u dijelu BiH osporava. To su civilizacijski paradoksi koji su neprihvatljivi sa demokratskog aspekta, ali postoje“, naveo je Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI.

Zbog toga, kažu, svečana Akademija i jeste. Ne žele da ih vežu da antibosanske projekte, nego da pokrenu konkretne aktivnosti kako bi se iznijele historijske činjenice i stvorila realna slika o ovome narodu, kulturi, tradiciji i postojanju.

Ne treba nas posmatrati kao neke antibosanske projekte, segregacijske, izolacijske, getoizirajuće projekte, ili projekte odvajanja Bosne. Ovim želimo pokazati da smo mi kulturna forma koja je primarno određena time što je vezana za Bosnu. Osnov našeg bošnjačkog identiteta je što smo vezani za Bosnu“, kazao je Senadin Lavić, predsjednik bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Kao da nemamo pravo da kažemo da smo Bošnjaci, da je to tabu tema, iako smo većinski narod u ovoj zemlji“, izjavio je Hajrudin Šahić, predsjednik dobrotvornog društva Merhamet.

U BiH je ovo prvi put da se nakon ‘93. godine, kada je donešena Deklaracija kojom je Bošnjacima vraćeno njihovo historijsko ime, Dan bošnjaka obilježava. Inače, u svim zemljama bivše SFRJ gdje su Bošnjaci manjima, Dan Bošnjaka se obilježava kao neradni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.