Kraj priče o navodnom prisluškivanju hrvatskih zvaničnika

Vijesti 27. sep 201717:58 > 19:00
N1

Priča o aferi navodnog prisluškivanja hrvatskih zvaničnika od strane BiH je završena, tako tvrde predstavnici institucija BiH, ali i hrvatske obavještajne službe. No, još je aktuelna ona u kojoj je BiH označena kao stjecište radikalnih osoba koje mogu biti opasne.

Bez konkretnih dokaza i objavljivanja izvora, potencira je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Neizbježno je pitanje koristi li se BiH u dnevnopolitičke svrhe u Republici Hrvatskoj?

Prisluškivanja zvaničnika i privrednika iz Hrvatske nije bilo, potvrdio je sastanak prvih ljudi obavještajnih službi BiH i Hrvatske.

Sastanak direktora OSA-e i SOA-e je pokazao da je to još jedan napuhani balon, da su to nevjerodostojne stvari koje su iznesene u javnost i da nije bilo nikakvog prisluškivanja zvaničnika susjedne zemlje‘, istakao je Safet Softić iz Komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH.

Za zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevandu, na neka pitanja sastanak nije donio odgovore.

Čekamo odgovore na sva ona pitanja koja su kroz medije plasirana, za koje treba vrijeme da se identifikuju svi oni koji su radili van zakona bilo u OSA-i ili van OSA-e i onaj ko je kriv treba da odgovara”, naveo je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Priča o navodnom prisluškivanju je završena. Barem tako kažu predstavnici nadležnih institucija u BiH. No ona o tome da je BiH stjecište radikalnih osoba koje mogu biti potecijalna teroristička prijetnja čini se da nije. Te tvrdnje u prethodnim mjesecima u javnost je iznosila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a ponovila ih je i u pismu reisu Kavazoviću. Kako kaže, ostaje pri svom stavu, no nije navela na osnovu kojih dokaza i dalje to tvrdi.

Ako direktor SOA-e, obavještajne službe u Hrvatskoj iznosi informaciju to je, po mom mišljenju, ipak tačnija informacija od one kojom raspolaže predsjednica. Jer jednostavno, neka predsjednica samo pokaže ko je izvor njenih saznanja, a mislim da direktor obavještajne službe lako može pokazati šta su izvori njegovih saznanja”, komentarisao je Goran Kovačević sa Fakulteta za kriminalistiku Sarajevo.

A direktor SOA-e u Sarajevu je zvanično pojasnio da se dio njihovog izvještaja u kome se govori o 10 hiljada pristalica selefizma koji mogu biti potencijalo opasni ne odnosi na BiH.

Opširnije u prilogu Ivane Crnogorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.