Imamović otkrio kako se Tuzla riješila redukcije vode

Vijesti 28. sep 201708:58 > 09:35
N1

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Tuzla je jučer dobila trafostanicu koja će riješiti mnoge probleme građana.

Imali smo problem i on je riješen, a ovo je investicija od četiri miliona KM. Više neće biti problema distribucije električne energije u Tuzli, ali i istočno u Kalesiji“, rekao je Imamović.

Jučer su iz Tuzle stigle vijesti o polaganju kamena temeljca za proširenje aerodroma.

Ljetos smo imali veoma uspješnu sezonu. Gradska jezgra je od juna do avgusta ličila na Stradun po broju gostiju. 400.000 posjeta je zabilježeno na Slanim jezerima. Nikada nije bilo više stranaca u našoj historijskoj jezgri i na našim plažama. Sada imamo i Turističku zajednicu i krećemo ka razvijanju privatnog smještaja“, izjavio je Imamović.

Tuzla je prije 11 godina riješila pitanje vodosnabdijevanja

Kada je to mogla riješiti Tuzla, može riješiti svako, pa i Sarajevo. Redukcije u Tuzli su bile od 1931. godine, a nakon 70 godina ukinuli smo redukcije 18. decembra 2006. godine i nije to bilo “drži vodu, dok majstori odu”. 11 godina smo bez redukcija vode, a radili smo na dugoročnom planu. To je sistem na kojem morate raditi svakoga dana. Mi smo donijeli odluku da jedna generacija Tuzlaka konačno mora riješiti redukcije vode. Saradnici su me upozoravali da to ne obećavam javno, ali ja sam to uradio kako bih mobilizovao saradnike. To se činilo nemogućim, ali i moja ideja slanih jezera se činila nemogućim“, rekao je Imamović.

On je istakao da se sve može ostvariti ako se čvrsto odluči.

Ojačali smo strukturu vodovoda, u resornom ministarstvu smo zadužili dva čovjeka, a onda i u mom kabinetu zadužili smo jednog savjetnika da se bavi samo time. Radili smo na tome svakog dana. Sastanci su bili prvo jednom mjesečno, pa jednom u 15 dana, a zatim su bili na sedmičnom i dnevnom nivou. Na kraju, to je bio veoma naporan posao. Čak sam i ja desetak dana vodio gradilište“, izjavio je gradonačelnik Tuzle i dodao da se mora napraviti studija izvodljivosti i na tome raditi svakog dana.

“Želimo pomoći Sarajevu”

Moj tim i ja smo na raspolaganju da pomognemo Sarajevu. Glavni grad ne smije trpiti redukcije vode i nekvalitetnu vodu. To je građanima najvažniji problem“, poručio je Imamović.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je obećao da će idućeg ljeta Sarajevo biti bez redukcija vode ili on neće više biti premijer. Imamović je istakao da stav nadležnih mora biti nesebičan, nevezan za izborne cikluse jer se radi o potrebi da građani budu s ispravnom vodom bez redukcija.

Stav mora biti pošten. Ako se na tome bude radilo svakoga dana, onda je to moguće riješiti. U rok nisam siguran, jer nemam dovoljno podataka o sarajevskoj studiji.

Imamović je otkrio kako je svojim saradnicima rekao da se želi baviti samo pitanjem redukcije vode i da ga drugi problemi u tom periodu nisu interesovali.

Tražio sam da legnu u krevet i da ustaju s jednom misli – ukinuti redukcije vode. Takva se atmosfera mora stvoriti.
Ovo je iznad izbora, iznad politike. Mi smo to riješili kada smo odlučili da riješimo. Mi smo stvarali izvore, a Sarajevo ne mora i to je mnogo lakše“, izjavio je Imamović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.