Konaković o vodosnabdijevanju u KS: Ovo je problem broj 1

Vijesti 28. sep 201709:46 > 10:04
N1

Skupština Kantona Sarajevo danas će održati hitnu sjednicu, a tema će biti vodosnabdijevanje glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U susret sjednici, kantonalna Vlada usvojila je devet mjera za unaprijeđenje vodoopskrbe u Sarajevu. Zadužena su javna komunalna preduzeća i uprava civilne zaštite da stave na raspolaganje sve resurse preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, kako bi se u sljedeća dva mjeseca poduzele sve aktivnosti za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži. Radovi će se vršiti uglavnom u noćnim satima za vrijeme trajanja redukcija. Zaduženo je i resorno ministarstvo da odobri prijem novih radnika – kopača. Predviđeno je formiranje Centra za korisnike i tima za detekciju kvarova.

Uoči hitne sjednice Skupštine KS za N1 je govorio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

On je izrazio nadu da će Skupština KS podržati Izvještaj o i da će zastupnici koji su posebno posvećeni ovoj temi imati svoje prijedloge koji će ubrzati rješavanje problema.

Zahtjevi građana su opravdani. Ovo je problem broj 1 Kantona Sarajevo. Imali smo tenzije na relaciji ViK – Vlada KS. U izvještaju se preciziraju problemi i na koji način ih i do kada treba riješiti. Sve je realno, samo treba preći na posao“, izjavio je Konaković.

Elmedin Konaković je nedavno kazao da će otići sa funkcije premijera ukoliko se do idućeg ljeta ne riješi problem vodosnabdijevanja u glavnom gradu BiH.

Stojim iza toga. Dok sada razgovaramo na 1.000 mjesta u KS curi voda. Postoje prijavljeni kvarovi koji nisu otklonjeni dugi niz godina. Potrebno je ozbiljno početi raditi, a onda će biti moguće problem riješiti kroz nekoliko mjeseci“, dodao je Konaković.

On je kazao da Sarajevo ima dovoljno vode za uredno vodosnabdijevanje i kada su izvorišta suha.

Dva su problema ključna – curenje vode i krađa vode“, naglasio je Konaković i dodao: “Kada se riješi curenje i krađe to će stabilizovati situacija, a onda ćemo uz pomoć EBRD-a raditi dalje da se ove stvari ne bi ponavljale.

Među zastupnicima u Skupštini KS navodno postoji ideja o prijedlogu za smjenu premijera KS.

To je legitimno pravo. Ako 18 ljudi kaže da premijer ne radi dobro, imaju ga pravo smjeniti i postaviti novog. Ne bih imao ništa protiv da neko drugi bude kriv za sve u gradu“, izjavio je Konaković za N1.

Konaković je najavio promjene u ViK-u.

Rekao sam da očekujem novi pristup i novo lice ViK-a. Treba znati da su procedure komplikovane i spore. Za zakazivanje sjednica, da bi se uradilo sve po zakonu, potrebno je vrijeme. Tako se gubi vrijeme, ali moraju se ispoštovati procedure. Govorit će se i o smjeni menadžmenta ViK-a, ali i njima je potrebno dati razuman rok. Bolje je sve uraditi za 15 dana ili mjesec kako bi i pravno bilo utemeljeno i kako bi sve uradili po zakonu da bi na kraju dobili novi menadžment“, kazao je premijer KS.

Prvi čovjek u KS je istakao da se hidrološka situacija popravlja i da bi to trebalo pomoći trenutno boljem vodosnabdijevanju.

Inače, ispred institucija Kantona Sarajevo nalazi se grupa građana i članovi Udruženja Eko akcija koji su inicijatori hitne sjednice. Oni su, podsjetimo, proteklih sedmica prikupljali potpise i dostavili ih Skupštini KS. Njima se danas pridružilo i nekoliko demobilisanih boraca koji mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH. Kako su rekli, žele se solidarisati s građanima Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.