Konaković: Kako je portir trebao postati šef u ViK-u

Vijesti 28. sep 201711:24 > 11:38
N1

U mojoj kancelariji se pojavio čovjek s hrpom papira, ozbiljnih papira. On je bio šef tima za internu kontrolu KJKP Vodovod i kanalizacije, kojeg je direktor ovlastio da vrši nadzor nad procesima u ViK-u i utvrdi eventualne nepravilnosti i korupciju, izjavio je premijer KS Elmedin Konaković.

Tim za internu kontrolu je radio dva mjeseca i napravio ozbiljan dokument, kazao je Konaković. 

Taj proces je trenutno na Tužilaštvu i ne mogu govoriti o tome detaljno“, objasnio je Konaković.

Radi se o krađi cijevi, manipulacijom nad vodom itd. Naprimjer, uzimali su materijal da bi otklonili prijavljeni kvar, ali nikada nisu otišli na adresu da otklone kvar. To nisu mali novci. Pred kućom predsjednika komisije su uslikane takve cijevi, a menadžement je dva puta gurnut u fijoku. Treći put su došli kod mene i rizikovali hoću li ja to reći kolegi s kojim sam u stranci i reći mu da ga šmekaju“, ispričao je Konaković.

On je istakao da je preko antikoruptivnog tima Vlade KS slučaj proslijeđen Tužilaštvu KS.

Nakon izvjesnog vremena tim za internu kontrolu ViK-a dobio je nalog od menadžmenta da ubuduće moraju dobiti dozvolu i reći gdje idu na teren“, rekao je Konaković.

Premijer KS na Skupštini KS je govorio i o GPS sistemu koji je uveden od strane menadžmenta, a trebao je ukazati na anomalije zloupotrebe službenih vozila, potrošnje benzina i drugih aktivnosti uposlenika.

Vlada je dva puta tražila šifre za pristup GPS sistemu, ali su nam rekli da na to nemamo pravo. Uključili smo antikoruptivni tim, a njemu su dali šifre i utvrdili da tamo jedan čovjek sjedi i prati kako se vozila kreću na ekranu i nikome ne podnosi izvještaj“, kazao je Konaković.

Tim za internu kontrolu je rasformian. Jedan čovjek je prebačen na poziciju portira, a drugi na neki teški dio posla. Kada sam stavio Izvještaj za skupštinu, menadžment ViK-a je nazvao momka kojeg su stavili na poziciju portira i rekli mu da su ga greškom stavili za portira jer on treba biti šef nekog odjela. On je rekao da ne može to prihvatiti jer se emotivno vezao za portirsku poziciju“, ispričao je Konaković zastupnicima u Skupštini KS.

Konaković je govorio o prekomjernom zapošljavanju u ViK-u.

Ljudi se danas sudaraju po kancelarijama, a nisu zapošljavaju ljude koji su potrebni, nisu kupovali bagere, već putnička vozila, kupovali su iPhone, Galaxyje itd. Vodovod pored svega što nema, nema ni dobru volju da riješi probleme.

Premijer KS je naglasio da ViK treba novi menadžment.

Tamo mora doći novi menadžment, a oni dolazi. Žao mi je što su procedure spore. Biće gotovo u nekih 10. dana. Doći će ponovo stručni ljudi, ako Skupština ne odluči drugačije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.