Arapović: Brzo ćemo postati robovi pojedinaca iz stranaka

Vijesti 28. sep 201715:30 > 15:35
N1

Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa govorio je za N1 o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Vijeću ministara, Parlamentu BiH, o poziciji, opoziciji i ostalim gorućim pitanjima.

“Dugo nismo imali defanzivniji sastav Vijeća ministara, paralelno s naporima međunarodne zajednice da ovaj mandat bude obilježen reformskim pomacima. S jedne strane imamo snažni napor kroz Njemačko-britansku inicijativu kroz Reformsku agendu, kroz usaglašeni paket prioriteta i to je sve trebalo danas dobrim dijelom biti završeno”, kazao je.

Ocijenio je da su većina mjera iz Agende su do danas trebale biti usvojene i da već sljedeće godine počnu davati opipljive rezultate.

Polovina mjera nije uopšte usvojena, među njima neke toliko bitne da uslovljavaju kreditiranje MMF-a, akcize, bankarski sistem – ovcijenio je.

“Onda istovremeno imamo defanzivno Vijeće ministara koje tri puta manje zakona šalje u parlamentarnu proceduru nego sami poslanici, a koji će svoj godišnji program rada u najboljem slučaju ostvariti tek za još godinu ili dvije”, tvrdi Arapović.

“Dakle, nešto smrdi u Parlamentarnoj skupštini BiH u kontekstu političke volje da se uopšte provode reforme. Ne zaboravimo sve parlamentarne partije stavile su potpis na Reformsku agendu, sve su iskazale spremnost da provode strukturalne reforme jer bez istih ova zemlja neće izaći na zelenu granu”, ocijenio je.

Zbog toga – pozicija i opozicija odustaju od svojih potpisa, formalna izvršna vlast u potpunoj defanzivi ne predlaže zakonska rješenja, ne predlaže tematske sjednice čak ni unutar paketa Agende a pogotovo ne izvan njega, ispričao je Arapović.

“Izvan Agende ima vrlo važnih pitanja, recimo izborni sistem kako mislimo održati fer I poštene izbore naredne godine ako ćemo imati ovakav izborni sistem. Izbori će se zakazati za nekih pet ili šest mjeseci, a ako se budu zakazali u ovakvom kontekstu nisam siguran da će biti pošteni ili da će dobiti zeleno svjetlo međunarodnih institucija da ne govorim da je mala vjerovatnoća da će se provesti izborni rezultati. Pored ovoga imamo niz drugih izazova koji ne moraju biti paketom Reformske agende šta je s reformama u obrazovanju, šta je s reformama u zdravstvu koje je na koljenima šta je s reformama penzionog sistema koji jeste dio Agende ali su progresi minorni”, dodao je.

“Vlast naprosto nije svjesna da podstiče socijalno raslojavanje, da podstiče bujanje socijalne nepravde, a to prije ili poslije dovede do socijalnog bunta. Ko će za to biti kriv? Čini mi se da svi oni rade samo jedno, bježe od odgovornosti, niko neće da stane na čelo kolone da pokupi ili lovorike ili odgovornost ili uspjeh ili neuspjeh – svi bi da budu poluopozicija ili poluvlast, ako ikako može, a ne može. Neko mora konačno da bude vlast u ovoj zemlji ili da kaže nemam kapacitet da budem vlast neka neko drugi preuzme odgovornost za provođenje reformi”, izjavio je u razgovoru sa Adisom Imamović.

“Imam osjećaj da bi gotovo svi politički akteri u ovoj zemlji najradije da sjede u foteljama ali da ne dolaze na posao da primaju bezobrazno visoke plate a da uz tu platu ne ide nikakva odgovornost, prije svega lična.”

“I kada je ima ona se skriva iza stranačke”, ocijenio je.

“A onda se na kraju zaboravi ko je za nešto kriv. Mora biti odgovoran neko za to što nema vode, javne sigurnosti, javnog zdravstva to što nam je obrazovanje na najnižem nivou u Evropi – neko mora biti odgovoran za to. Ako se već gurate u vlast shvatite da to znači i odgovornost za neuspjehe”, pojasnio je Arapović.

“Međutim niko ne može imati iluziju da mogu uspjeti socijalne ili ekonosmke reforme bez da imate snažnu vladavinu prava. Ne možete imati okupirano pravosuđe pod jakim političkim pritiskom I očekivati strane investicije. Ne možete imati potpunu pravnu neizvjesnost I očekivati ulazak velikog I čistog kapitala. Preduslov bilo kojeg društva je jednakost pred zakonom, vladavina prava, jake institucije – a ne izmješteni centri moći u strankama”.

Da bi ova zemlja uspjela preduslov je nezavisno i efikasno pravosuđe, a ono to trenutno nije, čast izuzecima, smatra.

“Vrlo brzo ćemo postati robovi pojedinaca iz političkih stranaka koji imaju dovoljno novca da kupe i sudije i tužioce i izborne komisije i medije i sve ostalo. I to je put u propast.”

“Razumljivo je odakle u politici tako puno pogrešnih ljudi. U postratnom, tranzicijskom vremenu zamućene vode, prljavština je izašla na površinu. Politika je najbolje utočište I mjesto skrivanja od slova zakona, u politici dobijete najviše za najmanje truda I na koncu upravo preko politike vi možete trajno ili dugo zadržati tu poziciju gdje ste sačuvani od zakona I institucija poretka prije svega sudova”, kazao je. 

Do nove generacije mi smo zarboljeni politikom koja je na ovim pozicijama bila i prije 20 godina, dodao je.

“Njihov jedini interes je da se zadrži postojeće stanje nikakav progres, nikakva promjena, reforma njima lično ne ide u prilog – oni su spremni žrtvovati i državu i EU i NATO i svaku reformu zbog svog ličnog interesa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.