Opasnosti na cestama: Poštujte pravila, cijenite život

Vijesti 28. sep 201719:26 > 21:13
N1

Upozorenja nikada nije dosta , kada je u pitanju vožnja , bilo da se krećete autoputem ili magistralnim putem , vozite po gradu , pravila se moraju poštovati. I večeras Vas podsjećamo na njih ali i donosimo snimke nadzornih kamera sa autoputa.

Biciklicti, pješaci na autoputu i u tunelima, tehnički neispravna vozila, vožnja unazad, nesreće u tunelima , neprilagođena brzina, ispadanje tereta, guma u tunelu, sve ove bilježe snimke – Autocesta FBiH 24 sata. Ovaj kontrolni centar je jedini na autocesti koji trenutno postoji i sve dionice se nadziru iz ovog centra.

“Osnovna zadaća kontrolnog centra je da na vrijeme prepoznamo neki incident, što nam kamere i druga mnogobrojna oprema omogućava da u najranijoj fazi prepoznamo incident i na njega što prije odreagujemo, da smanjimo brzinu na tom dijelu autoceste , upozorimo vozače i da alarmiramo vatrogasce, BIHAMK, hitnu, policiju”, kazao nam je Zlatko Demirovski, šef Odjela za upravljanje i nadzor saobraćaja Autocesta FBiH.

Demirovski ističe kako je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina , ali i pogrešna skretanja, uključenja i isključenja sa autoputa.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja ističu kako kod isključivanja sa autoputa nikada ne kočite na otvorenoj traci, idite u traku za usporavanje i tako obavljajte promjenu brizine i iusporavanje.

Zabranjeno je okretanje, skretanje po autoputu, zadržavanje , posebno u noćnim satima. Ako ste prinuđeni stati, preporuka stručnjaka je da nikada ne stojite pored vozila sa lijeve strane jer vas implozija zraka od prolazećih vozila izuzetno velikom brzinommože povući pod vozilo.

I nije samo problem autoput, pravila se krše i u gradskom saobraćaju ali i na magistranim putevima. Vozila često završavaju na tamvajskim šinama, a iako se svakim danom upozoravaju ni pješaci ne poštuju pravila.

Izvještaj Federalne uprave policije za mjesec septembar pokazuje da je zabiježeno 1.917 saobraćajnih nesreća, u kojima je smrtno stradalo 11 osoba. U RS u septembru je zabilježeno 486 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo osam osoba.

Preporuka i nadležnih i stručnjaka je da poštujete pravila, te cijenite kako svoj tako i tuđi život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.