Sastanak britanskih lordova s bh. zvaničnicima u Sarajevu

Vijesti 29. sep 201712:16 > 12:21
N1

Delegacija Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta danas i sutra u posjeti je Bosni i Hercegovini u sklopu istraživanja i analize izazova s kojima se suočava zapadni Balkan, kao i posljedicama po britansku politiku, posebno nakon Brexita.

Delegacija od četiri člana koju predvodi lord Howell od Guidlforda, bivši državni sekretar za transport i energiju, imat će brojne susrete, uključujući i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskim nivoima, Međureligijskim vijećem BiH, predstavnicima civilnog društva, sigurnosnog sektora i međunarodne zajednice, uključujući i visokog predstavnika, najavljeno je iz Britanske ambasada u BiH.

Pored ove posjete, ova analiza stanja uzima u obzir i pismene predloške te usmena svjedočenja širokog niza relevantnih aktera iz Ujedinjenog Kraljevstva i iz regiona.

Analiza obuhvata tri oblasti: izazove s kojima se suočava region, vanjske odnose regiona, te britanske interese i politiku. Zahtjev za analizu stanja pokrenut je u julu a izvještaj će biti predstavljen krajem godine.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.