Britanski lordovi upoznati sa situacijom u BiH

Vijesti 29. sep 201714:14 > 14:21
Parlament FBiH

Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Britanskog parlamenta susrelo se danas s čelnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH.

U sklopu dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske predvođeno lordom Howellom od Guidlforda, bivšim državnim tajnikom za promet i energiju, sastalo se danas s čelnicima zakonodavne i izvrše vlasti u Federaciji BiH; Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda, Edinom Mušićem, predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade Federacije BiH. Uz lorda Howella, u izaslanstvu Doma lordova, uz ostale, bili su i baronesa Hilton, lord Purvis i lord Wood, a na sastansku s čelnicima Federacije BiH bio je i veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Čelnici Federacije BiH upoznali su izaslanstvo Doma lordova Britanskog parlamenta sa stanjem u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na provedbu Reformske agende koja je proizašla iz Njemačko- britanske inicijative, dokumenta koji je ocijenjen jednim od najznačajnijih za pokretanje pozitivnih promjena u BiH i Federaciji BiH kao njezinom sastavnom dijelu. Uporedo sa socio-ekonomskim reformama, stvaranju sigurnijeg okruženja i borbi protiv korupcije, istaknuto je kako je važno tražiti put preustroja BiH po mjeri svih njezinih naroda i građana.

Parlament FBiH

Cilj posjeta izaslanstva Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Britanskog parlamenta Bosni i Hercegovine je informirati se o stanju u ovoj zemlji te na temelju dobivenih informacija analizirati izazove s kojima se suočava Zapadni Balkan. Na temelju ovakvih analiza definirat će se odnos britanske politike prema zemljama zapadnog Balkana nakon Brexita. Uz čelnike zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, članove izaslanstva Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, sa stanjem u BiH upoznat će i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na državnoj kao i razini entiteta Repubike Srpske, članovi Međureligijskog vijeća BiH kao i predstavnici civilnog društva, sigurnosnih službi te međunarodne zajednice u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.