Sarajevo: Nastavljeni susreti s članovima Doma lordova

Vijesti 29. sep 201716:09 > 16:22
Fena

Delegati i poslanici iz oba doma PS BiH razgovarali su danas s članovima Doma lordova.

Delegacija Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su činili predsjedavajući Kluba Sredoje Nović i njegov zamjenik Dragutin Rodić, te delegacija Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH, u kojoj su bili predsjedavajući Kluba Staša Košarac, njegov zamjenik Lazar Prodanović i poslanik Nikola Špirić, razgovarali su danas sa članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta, koji borave u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Delegacija Doma lordova, koju je predvodio predsjedavajući Komiteta za međunarodne poslove lord Howell od Guildforda, interesovala se tokom sastanka za stavove i mišljenja u vezi sa političkim i ekonomskim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i cijeli region zapadnog Balkana.

Zahvaljujući se gostima iz Velike Britanije na interesovanju za njihove stavove, delegati i poslanici opozicionih partija iz oba doma PSBiH naglasili su da očekuju poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i uloge entiteta i drugih nižih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija.

Ističući da Bosni i Hercegovini nedostaje unutrašnji dijalog o svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima, delegati i poslanici založili su se za bolje funkcionisanje uspostavljenog mehanizma koordinacije i veću uključenost predstavnika vlasti Republike Srpske i Federacije BiH u ispunjavanje uslova na putu BiH ka Evropskoj uniji.

U razgovoru sa članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta učestvovao je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.