Karamatić: Bošnjački političari udarili na temelje BiH

Vijesti 29. sep 201718:12 > 18:13
N1

Njima je teško priznati da su to napravili. Kao i kod revizije presude kada su tvrdili da Softić ima legitimitet, a Softić govorio da nema i napravi se nepotreban cirkus, kazao je danas u programu N1 Mario Karamatić, delegat u Domu naroda PSBiH.

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojili su Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je u ime Kluba Srba predložio Sredoje Nović iz SNSD-a.

Deklaracija je usvojena bez glasova delegata iz Kluba Bošnjaka. O Deklaraciji i drugim aktuelnim političkim pitanjima u emisiji Dan uživo je govorio delegat u Domu naroda, Mario Karamatić. Šta je cilj ove Deklaracije, budući da je jedna Deklaracija već usvojena u Predstavničkom domu?

“Desio se pokušaj državnog udara u BiH”

To treba razlikovati. U Predstavničkom domu je donesena Deklaracija koja se odnosi na izgradnju Pelješkog mosta. Ono što je jučer bilo sporno, nije se jučer spominjao Pelješki most. Jučer je Deklaracijom u Domu naroda branjen Ustav BiH. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Deklaraciju pozivajući se na članke ustava kao da je to stav kompletnog zakonodavnog tijela BiH. A zakon jasno kaže da kompletno zakonodavno tijelo BiH čine dva doma, a mi smo jučer zaštitili ustavnopravni poredak BiH. To je bio pokušaj rušenja ustavnog poretka, pa može se reći i pokušaj državnog udara“, rekao je Karamatić.

On je istakao da Predstavnički dom može donijeti odluku, ali ne može tvrditi da je to stav parlamentarne skupštine BiH dok nije usvojena u oba doma.

BiH je kompleksna zemlja gdje žive tri naroda s tri politike i bilo koje pitanje BiH ne može se riješavati niti sastankom u Vijećnici, nisi u Kosači u Mostaru niti u Banjaluci, već trebaju sjesti predstavnici BiH i dogovoriti se, a to je onda stav BiH“, izjavio je Karamatić.

“Bošnjački političari udarili na temelje BiH”

Delegati iz Kluba Bošnjaka glasali su protiv.

Kada su se već uvalili, bošnjački političari koji se predstavljaju kao zaštitnici BiH i kao oni koji nemaju rezevne domovine predlože i izglasaju akt preglasavajući predstavnike hrvatskog naroda što ruši osnovne postulate BiH. Njima je teško priznati da su to napravili. Kao i kod revizije presude kada su tvrdili da Softić ima legitimitet, a Softić govorio da nema i napravi se nepotreban cirkus. Udarili su na temelje ove zemlje. To je razlika u ove dvije Deklaracije“, pojasnio je Karamatić.

Safet Softić je Karamatića optužio na sjednici da “pravi cirkus od Doma naroda”, nakon što je delegatima iz SDA podijelio Tops. Zašto ste to uradili?

Radi se o jednom od naših najpoznatijih brandova firme Agrokomerc. Član Predsjedništva BiH je išao u Veliku Kladušu i zapakovao keks. Mislio sam da će se kolege iz SDA obradovati, ali više mu nikada ništa neću pokloniti kada se tako ponaša. Nisam znao ko bi ga još želio. Mislio sam da kolege iz SDA umiru od želje da pojedu jedan lijep keks“, prokomentarisao je gost emisije Dan uživo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.