Reakcije aktera bh. vlasti nakon posjete britanskih lordova

Vijesti 29. sep 201718:17 > 19:03
N1

Britanski lordovi u BiH - prvo susret s članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Lordovi nisu davali izjave ali iz ambasade Velike Britanije u BiH poručili su kako je cilj posjete istraživanje i analize izazova s kojima se suočava zapadni Balkan, kao i posljedicae po britansku politiku, posebno nakon Brexita.

Predstavnici zakonadavne vlasti u našoj zemlji iznijeli su svoja viđenja ove posjete.

“Kazali su nam da interes Velike Britanije ne napušta BiH nakon Brexita, da fokus u odnosu na BiH neće imati nikakve promjene. Naprotiv, najavili su i aktivnije učešće u određenoj pomoći političkim proesima u BiH”, kazao je Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

“London će biti sjedište narednog sastanka u okviru Berlinskog konresa, sredinom naredne godine. Naravno da velika Britanije želi imati potpunu informaciju o stanju u zemlji i kako dalje. Nije nikakvo čudo da se za nas interesiraju i zapad i istok i noge države. JA želim vjerovati da Velika Britanije želi pomoći BiH”, istakao je Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH je izjavio: “Nasuprot očekivanjima da se ne slažemo ni oko jednog pitanja svi učesnici sastanka su se složili da je glavni problem BiH u ovom trenutku korupcija i nefukcionisanje pravosuđa i da je to osnov, ako se to sredi da bi ostala pitanja renula naprijed.”

Uslijedio je i sastanak s članovima Kluba poslanika SNSD kao i delegatima Doma naroda PSBiH koji dolaze iz RS. Sastanku je prisusvovao i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

“Želimo da RS i njeni predstavnici budu pitani za određene reforme i određena rješenja koja su pred BiH, da smo svjedoci u protekle tri godine da je veoma često se pokušala RS zaobići, da je Vijeće ministara donisilo štetne odluke po RS i da to stvara atmosferu haosa. Vrlo smo izraženo rekli da RS ima mišljenje da joj ka Evropskom putu smetaju institucije BiH koje nisu funkcionalne”, ocijenio je Staša Košarac iz Kluba poslanika SNSD u PSBiH.

“Ono što smo mi tražili, šta sam ja tražio – šta je rješenje za BiH i to je da se sva rješenja traže u institucijama BiH, da se ne očekuju rješenja da će neko doći sa strane da ga ponudi i definitivno završi sva otvorena pitanja i da BiH mora više da se okrene sama sabi kako bi i drugima pomogla da joj mogu biti od koristi”, izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Podsjetimo, Komitet za međunarodne odnose Doma lordova, 6. septembra raspravljao je o BiH. Lordovi su ispitivali bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a u BiH, Michaela Rosea, i nekadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

“Rastući element radikalizacije, posebno među pripadnicima muslimanske zajednice i nespremnosti Srba da se prihvate dejtonskog sna, koji se veže u jedinstvenu naciju – sve su to razlozi činjenice da je zemlja podjeljena više nego ikada”, kazao je tada Michel Rose.

“Moram reći da ne mogu reći da neće biti konflikata i sukoba, kao na primjer da bude bačena bomba na džamiju u Doboju za vrijeme molitve petkom”, izjavio je na ispitivanju Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH.

U konačnici, analiza lordova će obuhvatiti tri oblasti: Izazove s kojima se suočava region, vanjske odnose regiona, te britanske interese i politiku. Zahtjev za analizu stanja pokrenut je u julu a izvještaj će biti predstavljen krajem godine najavljeno je iz ambasade Velike Britanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.