Prof. dr. Dizdarević: Zašto sam ušao u politiku

Vijesti 30. sep 201710:10 > 10:43
N1

Gosti Novog dana bili su članovi nove političke stranke Nezavisni blok - predsjednik Senad Šepić i član Nezavisnog bloka prof. dr. Kemal Dizdarević.

Članovi ovog novog projekta, kako sebe nazivaju, jučer su predstavili svoje viđenje Zakona o akcizama, a akcize su bile kap koja je prelila čašu u Šepićevom odnosu sa SDA.

Mi nismo dizali ruke za Prijedlog zakona o akcizama jer smo smatrali da postoji bolje rješenje od Zvizdićevog i SDA. S tim prijedlogom zadužujete narod, zapošljavate porodicu poslušnika a ja sam kroz svoj politički angažman gledao da služim ljudima. Tačno je da sam isključen iz stranke jer nismo glasali za Zakon o akcizima. Sad imamo platformu koja može pokazati da je moguća drugačija politika. Naš prijedlog je da se dio usmjerava na namjenski budžet za izgradnju cesta, odnosno da se, kako je navedeno u aktuelnom zakonu, od 30 feninga za litar goriva 10 feninga izdavaja za budžet za izgradnju cesta. Postoji pola milijarde maraka da se stave na raspolaganje za izgradnju. Suština onoga što tražimo jeste nemojte udarati na običnog građanina, radite posao, može se pokrenuti evropski put i na drugi način. Oni znaju za tu ideju, ali hoće lakšim putem da idu, putem u kojem se ne mora puno naprezati da bi se napravio iskorak, jer što bi to radili kad imaju ruke u Parlamentu koje glasaju za sve što poželite“, komentarisao je Šepić.

Istakao je i kako su uputili svoj Prijedlog u parlamentarnu proceduru i da će biti prvi na dnevnom redu. Kazao je i kako je Zvizdić najavio da će ponovo staviti u proceduru Zakon o akcizama, ali da će prvo morati srušiti njihov da bi mogli pokrenuti svoj.

Prof. dr. Kemal Dizdarević je cijenjeni neurohirug koji radi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a o tome kako se on odlučio da uđe u politiku je rekao: “Ja sam prepoznao ovaj projekat kao moderan projekat koji bi trebalo da prouži otpor ovim kvazi elitama. Vjerujem da će se stvari promijeniti i da ne mogu biti idealne, ali mogu biti konstruktivne“.

Kazao je kako iza sebe ima više od hiljadu operacija, profesor je na Medicinskom fakultetu, a čitav radni vijek je usmjerio prema svom poslu ali i da je pored toga, kako je naglasio, potreban politički angažman kako bi se njegovo djelovanje vidjelo. “Ako je potrebno da se naš stav cijeni kroz političko organizovanje, onda ću se eksponirati i dati poruku ljudima da je vrijeme da se stvari mijenjaju“, rekao je.

O budućnsoti projekta Šepić je rekao: “Kad su se ‘68. godine desile velike promjene na globalom nivou, onda su mladi tada imali slogan ‘Budimo realni, tražimo nemoguće’. Mi ne tražimo nemoguće ali hoćemo da pokažemo se stvari mogu promijeniti“.

O tome da li se kao stranka bave rušenjem SDA je kazao: “Mi se ne bavimo time, mi rušimo ovakav način vođenja države. Samim tim kad iznesemo poštenu politiku, pokazaće se da SDA sa onim profilom koji ima ne može više biti odgovor ljudima“.

Prof. dr. Dizdarević je govorio i o stanju u KCUS-u.

Problem u KCUS-u  je nastao prije deset godina i ljudi su u to vrijeme bili uspavani, dakle do problema je došlo prije profesorice Izetbegović, ali sa njom su ti problemi dosegnuli vrhunac. Trebala je da poštuje svoje kolege a ne da čini ovo što čini“, istakao je te dodao:

Profesorica ne izlazi pred javnost da komentariše sve ovo dešavanje u KCUS-u zato što ima taktiku da drugi rješavaju za nju, kao predsjednikovu suprugu, stvari. Njene optužbe prema meni su ono što je ona radila – ona je radila privatno, kad je trebala biti na edukacijama, ona je luftala. Zapisuje ljude i banalizira ljude u Kliničkom centru. Njena snaga je derivirana iz te činjenice što je supruga predsjednika, a moja iza hiljada operacija“, komentarisao je za N1.

Dodao je i da je razlog zašto pojedini ljekari ne govore o stanju u KCUS-u kada ga napuste je taj “što će imati državu za sobom”.

Senad Šepić je komentarisao posjetu britanskih lordova BiH te naveo: “Britanija kao i druge važne zemlje otvore pitanja našeg unutrašnjeg uređenja, a ja ću danas putovati u Englesku gdje ću prisustvovati na najvažnijoj konferenciji koja se organizuje od stranke konzervativaca Therese May. Poslije toga ću imati više informacija. Britanija je zaineteresovana da pozitivno utiče da se stanje u BiH stabilizira i da se brže okrenemo ka EU. Poznato je da oni jako podržavaju evropsku integraciju iz zemalja Zapadnog Balkana u EU“.

Upitali smo i prof. dr. Dizdarevića da li će zbog njegovog političkog angažmana ispaštati pacijenti je kazao kako će imati manje vremena za njih, ali će mu fokus i dalje ostati na pacijentima.

Šepić se osvrnuo na Nezavisni blok te istakao kako do sada imaju 10.000 članova, da su optimisti i da vjeruju da mogu napraviti promjenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.