Napadnut Twitter profil NDP-a

Vijesti 30. sep 201711:51 > 11:56
Snapshot / TWwitter

Sinoć oko 18 sati napadnut je profil Narodnog demokratskog pokreta na društvenoj mreži Twitter.

“Radi se o hakerskom napadu koji funkcioniše tako što se tvitovi, odnosno objave koje smo pisali višestruko dijele i umnožavaju na ovoj društvenoj mreži, vrtoglavom brzinom. Zapazili smo da su nam profili koji su to masovno počeli da čine lažni, odnosno ‘botovski’, te da su locirani širom svijeta, od Kazahstana do Kanade”, piše u saopćenju NDP-a.

Naveli su kako su privremeno uspjeli blokirati napad tako što su zaključali profil, te su masovna dijeljenja objava prestala.

“Ukratko, sinoć smo do 19 časova na objave u jednom satu imali preko 70.000 pregleda. Inače, u normalnim uslovima profil NDP-a ima ukupno 817 ljudi koji ga prate na ovoj društvenoj mreži, tako da nam vidljivost uglavnom seže do maksimalno 2 puta više od tog broja, tako da su ove cifre nemoguće”, saopćili su te dodali kako “zaključavanjem” profila još uvijek mogu da objavljuju sadržaj, ali onemogućeno je da se proširi ka široj javnosti na ovoj društvenoj mreži, jer prestaje da važi opcija dijeljenja sadržaja na profilu.

“U međuvremenu saznali smo da je u pitanju orkestrirani napad na precizno odabrane Twitter profile iz Republike Srpske koji još uvijek traje. Napadnuti su još i zvanični profil PDP-a, opozicioni poslanici u NSRS, organizacije i udruženja građana, kao i novinari i blogeri koji su kritički nastrojeni prema aktuelnom režimu u Republici Srpskoj. To je jedina poveznica između ‘meta’ ovog sajber napada”, istakli su u saopćenju.

Navedeno je i kako Narodni demokratski pokret osuđuje ovaj sramni čin pokušaja obračuna sa drugačijim mišljenjem brutalnom eliminacijom sa društvenih mreža i poziva nadležne institucije da istraže ovaj napad na građane Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.