Konvoj mladih Bošnjaka i prijatelja iz Hrvatske u Srebrenici

Vijesti 30. sep 201713:13 > 13:38
Anadolija

U posjeti Srebrenici danas borave članovi 11. konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske, a „Da se nikad ne zaboravi" poruka je s kojom su stigli.

“Ove godine imamo oko 270 sudionika. Jedan dio je iz Dubrovnika, jedan dio iz Splita, te iz Zagreba. Ovdje su učesnici svih generacija. Nama je cilj da dovedemo mlade ljude u Srebrenicu i Bosnu da vide šta se to dešavalo na ovim prostorima. Mi moramo razmišljati o budućnosti, približiti se jedni drugima, i pogotovo ne želimo da mladi prolaze ono kroz što je prošla moja generacija. Mi moramo živjeti zajedno, i možemo. Zbog toga je bitno dolaziti u Srebrenicu. U ovom konvoju je 30 posto Bošnjaka, a ostalo su pripadnici drugih naroda”, rekao je Ekrem Bećirević, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).

U konvoju je bila i Senija Smajilagić iz Zagreba.

“Dolazimo da se poklonimo svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini”, rekla je Smajilagić.

Hana Mustafa i Ivana Metić su prijateljice koje su prvi put u Srebrenici.

“Došli smo ovdje da prenesemo poruku mira i ljubavi kako iz zagrebačke džamije, tako iz pravoslavne i katoličke crkve. Želimo dati podršku narodu koji je propatio”, kazala je Hana Mustafa, dok njena prijateljica Ivana smatra da je bitno dolaziti u Srebrenicu i naučiti lekcije iz prošlosti.

“Bitno je da se govori o prošlosti, doći i vidjeti ono o čemu smo čuli. Teško je i zamisliti sve što se dešavalo, ali govoriti se mora”, dodala je Ivana.

Anadolija

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, dočekao je učesnike 11. konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja u Potočarima.

“Ovo je jedanaesti konvoj u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. Oni dolaze iz Hrvatske sa jasnom porukom da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici. U ovom konvoju nisu samo Bošnjaci, nego su tu i Hrvati i drugi pripadnici naroda. Mi kao opština Srebrenica imamo dobru saradnju sa gradom Zagrebom. Oni pomažu Srebrenici, a svake godine naša djeca idu na more zahvaljujući gradonačelniku Zagreba”, rekao je Alivuković.

Učesnici konvoja mladih Bošnjaka su posjetili i Memorijalni kompleks Veljaci u Bratuncu gdje su odali počast žrtvama genocida.

Ove godine konvoju su se prvi put pridružili mladi iz Stranke rada i solidarnosti 365 Milana Bandića, mladi Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) te grupa studenata sa hrvatskih studija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.