SDP: HDZ urušava sistem sigurnosti u FBiH

Vijesti 30. sep 201715:38 > 15:42
SDP

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) smatra kako je HDZ BiH otvoreno krenuo u urušavanje sistema sigurnosti u FBiH.

U saopćenju SDP navodi kako je to “sklopu priprema za stvaranje trećeg entiteta kojeg HDZ BiH namjerava proglasiti nakon gubitka izbora sljedeće godine”.

Nadalje, SDP navodi kako su poruke Dragana Čovića izrečene u petak u Livnu o tome kako pet kantonalnih policija u FBiH osigurava Hrvate, ne samo “nastavak šovinističkih izjava lidera HDZ-a već i otvorena prijetnja ustavnom poretku države BiH”.

SDP BiH zahtjeva od tužilaštva da hitno sankcionira ovakvo djelovanje.

Sve policije u BiH u službi su zaštite svih građana. Svaki pokušaj da se pretvore u naoružane etničke falange koje su u službi jedne etničke grupe i jedne stranke neće uspjeti, navodi SDP.

SDP poziva SDA da “konačno napusti koncept privatizacije policije, jer takvo djelovanje hrabri Čovićevu politiku podjela i isključivosti”.

Vrijeme je da SDA konačno shvati gdje nas ovakvo stanje vodi, te da se prikloni SDP-u i DF-u u omogućavanju depolitizacije i uspostave građanskog nadzora nad radom FUP-a, ali i drugih policijskih organa, kaže se na kraju saopćenja SDP-a BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.