Dnevnik na N1: Sve o referendumu u Kataloniji

Vijesti 30. sep 201718:27 > 18:33
N1

Sutrašnji referendum u Kataloniji i osnivanje novog političkog projekta u BiH su, između ostalog, vijesti koje su obilježile posljednji septembarski dan u 2017. godini.

Od ostalih priča reporterki i reportera N1 u večerašnjem Dnevniku izdvajamo:

– Predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović potvrdio je danas da u NS dosad nije upućen zahtjev ni za raspravu o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, niti o rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS-a.

– Još uvijek se čeka dogovor HDZ-a i SDP-a o članovima Istražnog povjerenstva za Agrokor. Već mjesecima je to argument SDP-a za kritiziranje Vlade, uspjeli su zbog Agrokora srušiti i koaliciju HDZ-a i Mosta, a sasvim je jasno da će i politička jesen biti u znaku te afere. Šef SDP-a cijelu je aferu nazvao brakorazvodnom parnicom HDZ-a i Ivice Todorića.

– Srebrenicu i Bratunac, danas su posjetili učesnici 11 konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske. Zajedno su obišli mezarje Veljaci u Bratuncu i Memorijalni centar Potočari u Srebrenici gdje su odali počast žrtvama genocida.

– Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, nije uspio da se plasira u finale ATP turnira u kineskom Šenženu. Njega je, u dva seta, savladao ukrajinski teniser Aleksandar Dolgopolov.

– Fudbalska reprezentacija BiH 7. oktobra na Grbavici, igra važnu utakmicu za baraž za Svjetsko prvenstvo naredne godine. Težak zadatak je pred Zmajevima, ali uz ispunjen stadion i dobru atmosferu, pobjeda je ostvarljiv cilj. Navijačka podrška fudbalerima, glavni je motiv zanimljive akcije u Sarajevu.

– Kazandžije, kujundžije, sarači… danas su dio historije. Stari zanati odumiru. No, jedan vunovlačar iz Banja Luke, već trideset godina nastavlja porodičnu tradiciju vlačanja vune.

– Na Bilima, visoravni iznad Mostara, živi oko 130 divljih konja. Preživljavaju zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Marijo Bošnjak, skoro deset godina brine o divljim konjima, koji iz godine u godinu odolijevaju teškim vremenskim uslovima.

Dnevnik gledajte od 19 sati UŽIVO na N1 ili putem portala na OVOM linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.