Kako unaprijediti bh. turizam tema nezavisnih intelektualaca

N1

Bosna i Hercegovina ima veliki turistički potencijal koji, uglavnom, nije iskorišten i unovčen. Razlozi su mnogobrojni. O mogućim pristupima razvoju bh. turizma govorilo se na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Postoje modeli po kojima bi turizam mogao postati pokretač bh. ekonomije, tvrdi arheolog i pokretač projekta bosanskih piramida Semir Osmanagić. Navodi primjer susjedne Hrvatske koja sa gotovo istim brojem stanovnika ostvaruje 25 puta veći priliv od turizma od BiH. Predlaže model po kojem BiH mora ponuditi strategiju zasnovanu na pet elemenata: vodi, hrani, energiji, komunikaciji i turizmu.

Od proizvodnje vode, flaširanja, izvoza možemo 300 miliona dolara zaraditi. Proizvodnjom organske hrane preko milijardu dolara. Prodajom energije preko milijardu dolara. Građevinska operativa bi zaposlila sve domaće industrije. I na koncu, od turizma desetak milijardi dolara. To bi Bosnu i Hercegovinu od jedne neorganizovane zemlje odvelo u društvo srednje razvijenih zemalja“, komentar je Semira Osmanagića, arheologa.

U prvoj polovini ove godine u našoj zemlji zabilježeno je gotovo milion i po noćenja, što je za 12,9 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše turista stiže iz susjednih Hrvatske i Srbije, zatim iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Reklo bi se da je danas turizam jedan od najpropulzivnijih privrednih grana u kojoj naši građani pronalaze mogućnost za samozapošljavanje. Turizam koji se trenutno odvija u BiH usmjeren je uglavnom da oni koji dolaze posjećuju prirodne ljepote. Pokazuje se da to nije dovoljno za kompletnu turističku ponudu BiH, i da je potrebno razvijati i druge segmente turizme“, naveo je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

Semir Osmanagić je prije 12 godina pokrenuo projekat Bosanske doline piramida u Visokom, i to je trenutno jedna od aheološki najaktivnijih lokacija na svijetu. Smatra da Visoko i Međugorje imaju veliki potencijal da postanu svjetski poznata turistička mjesta. Dodaje kako naša zemlja najprije mora promijeniti imidž, i u očima stranih turista postati:

Ne zemlja rata, korupcije, nasilja, ratnih kriminalaca, već zemlja turizma. Zemlja posjetilaca, volontera, istraživanja, zemlja piramida. Kroz te dvije lokacije, Međugorje i Visoko možemo imati barem dva miliona posjetilaca, a koji će kasnije posjetiti i ostale lokacije, od Počitelja, do Tuzle i Une, Baščaršije…

U Bosni i Hercegovini je mnogo atraktivnih lokacija, turisti koji dolaze mahom su oduševljeni, nerijetko se vraćaju u našu zemlju, te o njoj pričaju prijateljima u zemljama iz kojih dolaze. Mnogi od njih kažu kako za Bosnu i Hercegovinu nije lako saznati kada dolazite iz neke udaljene zemlje, te kako bismo mnogo više trebali uložiti u marketing i formiranje jedinstvene i vidljive turističke ponude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.