Trkači na sarajevskim ulicama

Vijesti 02. okt 201712:16 > 07. okt 2017 08:07
N1

Pozivi i poruke građana, lična iskustva kako novinara, vozača sve više govore o starom problemu sarajevskih ulica koji se konstantno vraća.

Riječ je o trkačima, nesavjesnim vozačima – koji neopreznom vožnjom, van svih saobraćajnih pravila ugrožavaju sopstvene, ali i tuđe živote drugih učesnika u saobraćaju, ali i pješaka. 

“Radi se o neodgovornim grupama, koje vrše nasilje u saobraćaju. Šta drugačije kazati ako neko ide iz krajnje desne u krajnju lijevu traku, u jednosmjernoj ulici. Cik-cak između vozila, a da to ne ostane nezapaženo. Takvo ponašanje, to je obijes i mora biti kažnjeno”, kazao je za N1 ekspert za saobraćaj Ševal Kovačević.

Bliži nam se godišnjica pogibije dvije studentice na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Selme Agić i Edite Malkoč. One su 10. oktobra 2016. godine izgubile život na pješačkom prelazu.

Građani Sarajeva tada su bili svjedoci povećanog broja pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo na ulicama. Iz ‘prve ruke’ smo svjedočili da je broj nesreća na ulicama bio u drastičnom padu, a samim tim – brojni nesavjesni vozači nisu izlazili na ceste.

U protekle tri godine MUP KS preduzimao je aktivnosti i pravio jače kontrole te oduzimao je putnička vozila, međutim – sarajevski trkači kao da najvećeg saveznik traže u vremenu, kako bi se ponovo vratili na glavnu ulicu i pravili pometnju u večernjim satima.

“Preko 120.000 prekršajnih naloga uručeno je u prvih osam mjeseci vozačima u KS”, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“U mjesecu septembru prekontrolisano je 1169 vozila i vozača, a presretači su uručili 979 prekršajnih naloga. Jedno vozilo je oduzeto zbog povratka u činjenju prekršaja”, izjavila je Mirsada Kuldija za N1.

Automobili sumnjivog porijekla, ‘frizirani motori’, tehnička ispravnost pod znakom pitanja, zatamnjena stakla i najčešće bez registarskih oznaka sve češća su pojava na najprometnijim saobraćajnicama u glavnom gradu BiH.

“Svi učesnici koji se zateknu u takvom stanju bit će isključeni iz saobraćaja, a sve ono protuzakonito – naravno da će se sankcionisati”, kazala je za N1 Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Kuldija je za N1 potvrdila da su u sarajevskoj policiji svjesni pojave trakača, i to je jedan od problema kojem se posvećuje posebna pažnja, i za koji postoji plan suzbijanja.

“Rade se posebni planovi, kontrolišu se vozači, pješaci, motocikli, mopedi…”, potvrdila je kuldija – što je dio dnevnih redovnih – planskih aktivnosti pripadnika MUP-a KS.

“Šta su rješenja, selektivne kontrole saobraćaja, akcije – gdje se jasno na osnovu prethodno napravljengo plana pokrivaju trase, a zna se gdje se oni pojavljuju. Ta vozila treba oduzeti. Da bi bilo materijalnih dokaza, potrebno je u što skorije vrijeme da se policijska vozila opreme kamerama, radarima, da se ta vozila mogu pratiti. Policija treba da ima internet i laptope pa da ad hoc mogu pristušpiti bazama. Dežurne službe da imaju uvid da li su vozila legalna, da li su prepravljani brojevi šasije, motorima…”, kazao je za N1 Ševal Kovačević.

Građani se ni danas ne osjećaju sigurno, i ovakve pojave primjećuju iz dana u dan. Ovo su samo neke od situacija u kojima su se našli: 

“Prolazi kroz crveno svjetlo, preko trotoara”;

“Vozač Mercedesa mi se ‘zalijepo’ na zadnji kraj, svirao, vozio brzo – a ja sam išao u skladu sa ograničenjem od 50 km/h”;

“Jedan takav me prestigao dok sam stajala na crvenom svjetlu. Kao, žensko ne zna da vozi, stoji na crvenom”;

“Ako tu pojavu imamo – da se na nju obrati više pažnje”,izjavila je Kuldija u telefonskom razgovoru za N1.

Vlada Kantona Sarajevo je nakon tragične nesreće u kojoj su nastradale studentice napravila potez kojim je djelimično spriječila brzu vožnju automobilima kroz glavni grad. Mnogo više radara, postavljanje većeg broja kamera te posebna vozila, takozvani ‘presretači’ dio su mjera.

Mnogo je nevinih života do sada izgubljeno zbog nesavjesnih vozača koji se glavnim i sporednim putevima u Sarajevu utrkuju u bijesnim i modifikovanim automobilima. Zbog njihove želje za adrenalinom i dokazivanjem, ugašeni su životi građana koji su se zatekli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Onog trenutka kada sjednu za volan svog automobila s ciljem utrkivanja sa drugima, njihov automobil postaje smrtonosno oružje, a oni potencijalne ubice. Na Youtubeu se ovakvih noćnih utrka po Sarajevu može naći na desetine.

Kovačevićje u razgovoru za N1 kazao da ponavljači ovih djela sa svojim vozilom izazivaju opću opasnost, a automobili koji ne ispunjavaju cestovne standarde – pod njihovom kontrolom postaju oružje.

“To su kriminalne grupe. U situaciji gdje jesmo, država je slabija – a te grupe su jače. Pravilnik se mora doslovno primjenjivati”, kazao je Kovačević uz konstataciju da za svaki automobil sa zatamnjenim staklima “postoji osnovana sumnja da nešto krije”.

Istina, video prilozi u tekstu nešto starijeg datuma – ali iz MUP-a KS su nam u razgovoru kazali da kako policija, tako i mediji trebaju stalno upozoravati na ovu pojavu/pošast koju nije lako iskorijeniti. 

A nije uopće mnogo vremena prošlo od medijskih naslova (iz BiH i regiona) koji su upozoravali na učastelu pojavu “Sarajevski rulet”, gdje su mladi momci, željni adrenalina – ulicama glavnog grada kroz crveno svjetlo na semaforu prolazili što većom brzinom za cijenu od 20.000 eura, što je jedan od ‘trendova’ prepisan iz zemalja regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.