Čović: Uvjeren sam da duhan ima budućnost u BiH

Vijesti 02. okt 201712:34 > 12:36
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorio je danas u Mostaru naučno-stručni skup pod nazivom "Duhan u BiH - juče, danas, sutra", navodeći da vlast i struka mogu zajedno napraviti mnogo kada je riječ o ovoj oblasti.

Čović je na konferenciji, koju je organizovao Federalni agromediteranski zavod, rekao da se od duvana nekad živjelo u Hercegovini.

“Duhan je kao visokotarifna roba predmet interesa svake države u svijetu. Biznis koji se bazira na duvanu je enorman. Riječ je o hiljadama milijardi i osnova je punjenja budžeta. Upravo zbog tih dodatnih poreza, posljednjih sedam godina u BiH je prepolovljena legalna trgovina duhanom u BiH”, naglasio je Čović i dodao da je BiH puno nelegalnih aktivnosti u vezi sa duvanom na šta se mora efikasno odgovoriti.

On je rekao da Hercegovina svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu, a tu svoje mjesto ima i duvan.

“Zbog toga su ovakvi skupovi značajni, jer bez struke i nauke ne možemo daleko stići. Mislim da i BiH ima veliki prostor da podstakne razvoj duhana. Uvjeren sam da duhan ima budućnost”, naveo je Čović.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković rekao je da skup treba da odgovori ima li duhan budućnost i ukzao da Hercegovini nedostaje otkupna stanica, budući da je posljednja u Stocu ugašena 2012. godine.

“Nadam se da ćemo mi dati odgovor na ovom skupu kako povezati lanac od proizvođača, otkupljivača i prerađivača”, naveo je Ivanković.