Nezavisni blok: Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

Vijesti 03. okt 201714:42 > 14:45
N1

Nezavisni blok pripremio je i u parlamentarnu proceduru uputit će prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na izgradnju povjerenja u birački proces, osiguravanje mogućnosti elektronskog glasanja, te transparentan rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

“Našoj javnosti je poznato da zbog nedovoljno uređene ove oblasti, često se dešavaju izborne krađe i negiranje volje birača, tako da slobodni izbori gube na stvarnom značaju. Aktuelna vlast ne želi rješavanje stvarnih problema, pa tako ni ovih koji se tiču osiguravanja fer i poštenih izbora u našoj zemlji. Zato, priču o izmjenama izbornog zakona uvijek svedu na etničku ravan i vještačke sukobe o položaju određenih naroda ili skupina, za koju znaju da nemaju saglasnosti niti unutrašnji dogovor”, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Kako navode, “u isto to vrijeme, održavaju postojeći Izborni zakon, putem kojeg, zbog slabih mehanizama zaštite, počesto namještaju izbore svojim poslušnicima, varaju i kradu druge, nerijetko i drugove iz svojih političkih stranaka, da bi osigurali prostor za svoju grupu poslušnika i kandidata bliskih rukovodstvima stranaka na svim nivoima”.

“Zbog toga, Nezavisni blok, kao novi politički projekat koji se želi baviti rješavanjem stvarnih problema i onim pitanjima za koja trenutno može postići dogovor unutar BiH, zadnji mjesec dana je radio na pripremi prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH, samo u ovoj oblasti, koja nema nikakav etnički predznak, nego je pitanje demokratičnosti, transparentnosti i povjerenja u izbore i sistem države”, navode iz Nezavisnog bloka.

„Našim rješenjima želimo, između ostaloga omogućiti i elektronsko glasanje svim biračima, te pojačati nadzor i odgovornost u radu biračkih odbora i brojanja glasova. Na pripremnim sastancima smo pozivali i učestvovali su predstavnici opozicionih stranaka u oba entiteta u BiH, kao i domaći i međunarodni eksperti, te očekujemo podršku za usvajanje ovoga prijedloga kojeg smo pripremili i za kojega očekujemo da bude hitno uvršten na sjednici Parlamenta BiH“ – izjavio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Nezavisnog bloka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.