Sutra ponovo o akcizama: Bez izmjena nema novca i puteva

Vijesti 03. okt 201717:12 > 19:20
N1

Akcize su i danas jedna od glavnih tema u našoj zemlji, uoči sutrašnje sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ako sutra bude postignuta saglasnost zakon će biti upućun ponovo na Vijeće ministara BiH. Ranije nije bilo političke saglasnosti o izmjenama ovog zakona. A bez izmjena zakona nema novca od međunarodnih kreditora, bez tog novca, nadležni kažu, nema ni novih kilometara autoputa.

U Banjaluci jučer bez saglasnosti o izmjenama zakona o akcizama. Za N1 je potvrđeno da je na stolu stari prijedlog koji predviđa povećanje akciza od 15 feninga po litru goriva. Fokus razgovora – gdje će novac odlaziti. Na budžetske rupe ili na račune autocesta dva entiteta.

Jučer smo radili interaktivno između Sarajeva i Banjaluke na obliku zakona o akcizama koji garantira da neće biti trošen na budžetima“, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

No tvrdi se – potrebno je usaglasiti detalje.

UO UIO BiH konačan stav u vezi sa izmjenama zakona o akcizamaa trebao bi zauzeti sutra na sjednici ovdje u Sarajevu.  Uoči sutrašnje sjednce i predsjedavajući Vijeća ministara poručuje Sredstva od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo usmjerena na izgradnju autocesta i cesta.

Ako tako bude to značajno povećava mogućnost da zakon bude usvojen a ako tako nešto ne postigne UO, ne postigne taj nivo transparentnosti mi ćemo to naastojati da uradi VM BiH“, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Za to vrijeme međunarodni zvaničnici u BiH ističu bez zakona upitan je EU put i važni projekti.

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH: “Bez novih izvora prihoda neće biti moguća izgradnja novih dionica autoputa do 2025. Nekoliko projekata sa samita u Trstu se neće moći implementirati. Znam da postoji legitimna zabrnutost da će se povećati cijena goriva i da će to vršiti pritisak na bh građana. Ali, moramo gledati u budućnost jer bolja infrastruktura donosi dobrobit za sve građane.

Christiane Hohman, ambasadorica Njemačke u BiH: “Naravno to je ste nepopularna mjera ali to je nešto što je izuzetno bitno da potaknemo razvoj ekonomije. To je jedan ogroman sektor. To je sada i prepreka za strane investitore da dođu i ulažu u infrastruktutu ove zemlje.”

Potrebno je manje politikanstva a više reformi – stav je britanskog ambasadora.

Ima još više od godinu dana do izbora ali nekad imam osjećaj da će se održati naredne semdice što je sasvim neprihvatljivo u ovoj zemlji“, rekao je Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH.

Podsjetimo, izmjene zakona o akcizama ranije nisu imale političku podršku. Tokom proteklih mjeseci čule su se različite kritike pa i one da će povećanje cijena goriva uzrokovati rast cijena ostalih usluga i namirnica. Sam zakon preduslov je MMF-a za nastavak aranžamana i novac koji bi trebao biti uspmjeren na izgranju autoputeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.