Čengić: Aktuelna vlast vrši urbicid u Kantonu Sarajevo

Vijesti 03. okt 201717:49 > 18:10
N1

O izmjeni Zakona o akcizama i aktualnoj političkoj situaciji danas je bilo govora na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH.

Gost emisije Dan uživo na N1 televiziji bio je generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić.

Da li je SDP promijenio stav o zakonu o akcizama?

Imali smo sastanak sa Zvizdićem gdje smo obrazložili naše zahtjeve i uslove. Ova vlast ne zna i ne želi graditi infrastruktune projekte, zato ne vjerujemo da će sredstva od akciza iskoristi za infrastrukturu. Nisu izgradili niti jedan metar autoputa. I ono što im je SDP ostavio nisu ostvarili. Nije kredibilno da ova vlast traži poskupljenja. Vlada FBiH je ranije donijela odluke da će novac koristiti za krpljenje budžetskih rupa. Svima je jasno da novac neće biti iskorišten za infrastrukturalne projekte“, izjavio je Čengić za N1.

Jeste li vi zabrinuti zbog izjava Milorada Dodika?

To su teme kojima Milorad Dodik s jedne, a SDA s druge strane dižu tenzije naroda, a prave životne probleme stavljaju u drugi plan. BiH je nedjeljiva i mirnim putem nije moguća promjena granica“, odgovorio je Čengić.

On je kazao da Dragan Čović spečava da Srbi budu konstitutivan narod na području HNK.

Čovjek koji se predstavlja kao prijatelj Dodika i SNSD-a ne da Srbima konstitutivnost u HNK, iako je jednakopravnost konstitutivnih naroda zagarantovana u BiH“, kazao je generalni sekretar SDP-a.

Gost Dana uživo je kazao da u SDP-u još ne razgovaraju o kandidatima za izbore iduće godine.

O planovima za izbore ćemo govoriti početkom godine. Ovaj sistem nije moguće popraviti i stvari je potrebno izmjeniti iz početka“, kazao je Čengić čija se stranka zalaže za uvođenje elektronskog glasanja je uslov za fer i poštene izbore.

Čengić je kazao da će SDP tražiti podršku svih stranaka da se omogući bolja registracija birača, elektronsko brojanje listića i kamere na biračkim mjestima.

Irfan Čengić je prokomentarisao i stanje u Kantonu Sarjaevo.

Od 2010. SDA je na vlasti u KS,  a SDP je bio na vlasti jednu godinu. Aktuelna vlada se ponaša kao da su oni tek na vlasti. Osim zaobilaznice koju je pomogla federalna Vlada nisu vidjeli niti jedan infrastrukturalni projekt. Aktuelna vlada vrši urbicid nad Kantonom Sarajevo. Sve zelene površine žele pretvorit u tržne centre i poslovne objekte“, poručio je Čengić komentarišući navode da će park Hastahana biti pretvoren u tržni centar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.