Lažni portali zarađuju velike pare u BiH: Za lajk više…

Vijesti 03. okt 201719:12 > 20:24
N1

U BiH danas je sve veći broj lažnih news portala. Preko društvenih mreža dijele lažne informacije, sakupljaju klikove, zarađuju na tome, no da li i tko reguliše ovu oblast i šta je s najavom registracije svih portala?

U internetskom svijetu samo je nebo granica. U bilo kojem trenutku, bilo tko samo jednim klikom može gotovo sve. Pa tako izmisliti i brzinom svjetlosti plasirati lažnu informaciju. Bombastični naslovi, izmišljeni događaji, lažne vijesti. U utrci za svaki klik, sredstva se više ne biraju.

Prave veliku štetu. Neki ljudi koje mi volimo ili ne volimo, umru tijekom jednog mjeseca nekoliko puta i to je šok. Ali niste nevidljivi, ali će zaplatiti netko, nije problem pronaći bilo koga, a i to je kazneno djelo“, rekao je Dario Novalić, glavni urednik Starta.

Trend u svijetu, trend i u BiH. Pojava lažnih i propagandnih portala, osim zamke za čitatelje, velike probleme stvara i pravim, profesionalnim novinarskim portalima u BiH. Za razliku od izmišljanja vijesti, izvođenja stvari iz konteksta – u redakciji web portala Oslobođenja, na plasiranju točnih i provjerenih informacija angažirani deseci osoba. U borbi do krajnjeg korisnika.

Haotično je stanje, ali svi problemi se svode na to da je internet omogućio tehničke mogućnosti ali i zlouporabu tu uvijek nastaje problem. Mi nećemo biti brzi u plasiranju vijesti koja ne postoji. Ne želimo to“, kazala je Vildana Selimbegović, direktorica Oslobođenja.

Zbivanja na tržištu, stvaraju brojne glavobolje i Vijeću za tisak BiH. Ovo samoregulirajućo tijelo za tisak i online medije u ovom sektoru – nema mandat kažnjavanja onih koji nisu na razini profesionalizma. Zakonska regulativa u ovom sektoru nije uređena.

Nadamo se da će donošenje zakona o transparentnosti vlasništva i taj prostor će biti uređeno, a do tada, građani moraju biti oprezni“, izjavila je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak BiH.

Zurovac ističe da je danas na ovo vijeće pao sav teret užasa koji se događa u internetskom svijetu. No ruke su im gotovo pa vezane.

Definitivno smo tu da prijavljujeme te portale koji su kazeno djelo, međutim problem je i kod policije i tužiteljstva neće se uhvatiti u koštac što se događa na internetu, a kada je u zloupotrebljava se sloboda korištenja interneta“, rekla je Zurovac.

No zlouporeba je uhvatila maha.

Svaka laž donosi i novi klik ili lajk. Sve to i dodatnu financijsku zaradu. No hoće li na kraju novinarstvo i profesionalnost pobijediti?

Mogu lagati, ali ne dovijeka. Bit će otkriveni. To traje. Dobiju na početku prve učinke, ali neće moći opstati, morat će koristiti lažna imena“, izjavila je je Vildana Selimbegović, direktorica Oslobođenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.