Najavljene zajedničke vježbe OS BiH i Hrvatske vojske

Vijesti 04. okt 201711:47 > 11:49
Fena

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Anto Jeleč najavili su u srijedu u Sarajevu jačanje vojne suradnje dviju država.

Generali Šundov i Jeleč predvodili su izaslanstva glavnih stožera na redovitom zajedničkom sastanku na kojemu su analizirali dosadašnju suradnju ocijenivši je vrlo uspješnom.

“Ovaj je posjet potvrda te dobre suradnje i želimo naglasiti koliko je ona važna”, kazao je novinarima general Šundov dodajući kako je u postojećim uvjetima uzajamna potpora susjeda od najvećeg mogućeg značenja

Podsjetio je kako su rezultati suradnje vidljivi kroz različite zajedničke aktivnosti, a posebice je istaknuo zajedničko sudjelovanje u operacijama potpore miru, poput one u Afganistanu, gdje vojni policajci iz Hrvatske i BiH blisko surađuju.

Dodao je i kako Hrvatska aktivno pomaže pripadnicima oružanih snaga u BiH omogućujući njihovo školovanje i obuku, uključujući tu i programe dostupne na Hrvatskom vojnom učinilištu “Franjo Tuđman”u Zagrebu.

“Ostajemo otvoreni za suradnju na svim tim područjima, posebice kroz Jadransku povelju”, kazao je Šundov ističući kako je ta inicijativa koja se razvija uz značajnu potporu SAD značajno pomogla učlanjenju Crne Gore i Albanije u NATO.

U BiH postoje prijepori oko toga treba li postati punopravnom članicom NATO-a, jer se tome protive vlasti Republike Srpske inzistirajući na vojnoj neutralnosti, no general Šundov je naznačio kako će Hrvatska i dalje ustrajati na pružanju potpore BiH na dostizanju standarda važnih za približavanje Alijansi.

Glavni cilj BiH – aktiviranje MAP-a

General Jeleč kazao je kako je glavni cilj BiH u postojećim okolnostima aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) naznačivši kako se konkretni pomaci na tom planu mogu očekivati do kraja godine.

Aktiviranje MAP-a ovisi o postupku uknjižbe vojnih objekata poput vojarni, skladišta i poligona na državu BiH, no taj proces koče vlasti u Banjoj Luci tražeći da ta imovina pripadne entitetima i da se onda “iznajmljuje” oružanim snagama.

NATO to odlučno odbija inzistirajući da Ministarstvo obrane BiH odnosno oružane snage moraju imati svoju jasno definiranu imovinu. Na tome posebice ustrajavaju najutjecajnije članice NATO-a poput SAD.

General Jeleč u srijedu je zahvalio Hrvatskoj vojsci na dosadašnoj suradnji kazavši kako je ona bila “sadržajna, konkretna i s jasnim pravcima djelovanja”.

“Ona postoji od samog osnutka oružanih snaga BiH”, podsjetio je Jeleč dodajući kako je iznimno važno jačati tu suradnju i kroz aktivnosti kakve su zajedničke vojne vježbe.

Najavio je kako će se s tim nastaviti i u 2018. godini kada se planiraju nove zajedničke vojne vježbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.