Carmel Agius počasni član Udruženja sudija Suda BiH

Vijesti 04. okt 201712:32 > 12:35
N1

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sudija Carmel Agius boravio je u zvaničnoj posjeti Sarajevu gdje proglašen počasnim članom Udruženja sudija Suda BiH.

Agius je prisustvovao Svečanoj skupštini Udruženja sudija Suda BiH, čije članstvo čine sadašnje i bivše sudije Suda BiH, uključujući i međunarodne sudije.

Prihvatajući počasno članstvo, Agius je govorio o značaju udruženja sudija, važnosti pozivanja na odgovornost i međunarodne saradnje u pravosudnim stvarima, kao i potrebi da se pravdi da glas. 

Podsjećajući na veliki teret koji sudije nose u državi koja se i dalje oporavlja od tragičnih događaja iz sukoba devedesetih godina 20. vijeka, i na teški zadatak koji je pred njima, Agius je naglasio: “Važno je da budete jedinstveni, kako biste pokazali da ste pojedinačno i kolektivno iznad politike i da je vaš jedini interes ostvarivanje pravde”.

U svom obraćanju podstakao je svoje kolege u BiH da govore u interesu pravde kada je to potrebno, ponovivši da je “zdravo, jako, efikasno i primjerno pravosuđe od presudne važnosti”.  

Osim prisustvovanja Svečanoj skupštini, tokom svoje posjete predsjednik MKSJ-a se susreo s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom, kako bi razgovarao o zatvaranju Međunarodnog suda krajem godine, osnivanju informacionih centara MKSJ-a u BiH i važnosti toga da se obezbijedi da naslijeđe MKSJ-a bude nastavljeno i nakon što Međunarodni sud zatvori svoja vrata.

Agius se takođe sastao sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje počinjeno u sukobima Pramilom Patten. Razgovarali su o zajedničkim iskustvima u radu na zločinima seksualnog nasilja počinjenog u sukobima, a predsjednik Agius je obavijestio Patten o planovima Međunarodnog suda za posljednja tri mjeseca njegovog rada, uključujući i izricanje presuda u preostalim prvostepenim i drugostepenim postupcima, saopćeno je iz MKSJ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.