Banac: Dodik govori ono što Vučić misli

Vijesti 04. okt 201719:11 > 20:28
N1

Svi se moramo suočiti s činjenicom da pitanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske neće biti regulirano Dejtonskim sporazumom nego mogućnošću RS, Rusije i Srbije da takvo nešto nametnu. Ako to uspiju nametnuti, ne vidim kako se to pitanje može riješiti bez ratnog sukobljavanja u ovom dijelu svijeta, rekao je profesor Ivo Banac za N1.

Proteklog vikenda održan je neustavni referendum u Kataloniji. Povodom toga, Milorad Dodik je u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rekao da je ubijeđen da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti u jednoj državi. Vučić nije govorio na tom skupu i nije izrazio negodovanje zbog te izjave.

“To što je Dodik rekao je suština srpske, ili ako hoćete velikosrpske politike. To je mnogo bolje rekao Dobrica Ćosić u svojim zapisima prije 20 godina kada je zaključio da je Republika Srpska jedini pravi zgoditak koji je Srbija postigla u 20. stoljeću i da tu Republiku Srpsku treba na ovaj ili onaj način, mirno ili ne, sjediniti sa Republikom Srbijom. To je nenapisani program koji se artikulira među redovima svakog dana. Ono što Dodik govori je ono što Vučić misli.”

Kako do toga može doći? Referendumom o nezavisnosti RS ili novim ratom?

“Diskusija oko legitimiteta raznih referenduma je poučna. Ima niz specijalista koji oštre zube u vezi sa tim je li jedan referendum legitiman ili nije, je li u skladu ili ne sa Ustavom. Svi se moramo suočiti s činjenicom da pitanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske neće biti regulirano Dejtonskim sporazumom nego mogućnošću RS, Rusije i Srbije da takvo nešto nametnu. Ako to uspiju nametnuti, ne vidim kako se to pitanje može riješiti bez ratnog sukobljavanja u ovom dijelu svijeta.

To ostaje kao krajnja mogućnost. Toga moramo biti svjesni. Mi često bez obzira kako mislili na ovo ili ono pitanje, želimo potisnuti mogućnost da će logika raznih situacija ponovo dovesti do ratnog sukobljavanja. Ako to imamo u vidu, bit ćemo mnogo pametniji.”

Britanski lordovi nedavno upozorili na mogućnost novih sukoba u BiH, kako su kazali, zbog radikaliziranih muslimana i težnje Srba u BiH da se otcjepe.

Britanski lordovi nisu baš naročito kompetentni da daju uvjerljiva izvješća o takvim situacijama, ali to nešto govori šta se šuška u međunarodnoj javnosti i dokonim strukturama. Toga se moramo plašiti. Jer takve izjave pripremaju teren za moguće sukobe. To je nešto što odgovara Dodiku i onima koji razmišljaju poput Dodika.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nakon održanog referenduma u Kataloniji kazao je: “Ko će ubjediti Srbe u BiH da ne izađu na referendum”.

“Oni su koristili Kataloniju za 300 raznih i njima bliskih tema, naprimjer o Kosovu. Ta se tema može razvlačiti kako hoćete i to je novi momenat za velikosrpsku propagandu. Pritisak na Kosovo s jedne strane i pokušaj nagovaranja nekog sličnog raspleta u BiH.”

Je li živa velikohrvatska ideja?

Ako mislite postoji li u ovom trenutku neka relevantna politička snaga koja bi željela priključiti Hrvatskoj teritorij neke druge države, takvo što ja ne vidim. Biće pojedinaca koji razmišljaju na taj način, ali nisu politički relevantni.

Kako su bh. muslimani od hrvatskog cijeća postali radikalni?

“Odnosi između Hrvata i bosanskih muslimana u 20. stoljeću su bili usmjereni jedni prema drugima jer smo se borili protiv istih hegemonističkih pritisaka, koji su dolazili iz Beograda. Ono što treba učiniti je podsjetiti se na bolje trenutke naših odnosa, a koliko je moguće odstraniti utjecaj onih koji su kobne 1993. doveli do izuzetno mnogo patnji bošnjačkom narodu u BiH. Moramo biti vrlo budni na sve one koji žele te odnose, koji su danas osjetljivi, na razne načine zaplesti.

Izjave Kolinde Grabar Kitarović nije optužile bosanske muslimane da su radikalni, već da je to problem s jednom skupinom. To ne može biti problem u bošnjačko hrvatskim odnosima. To nije relevantno za te odnose. Predsjednica Hrvatske je bila nespretna kada je rekla manje tešku rečenicu, koja je stvorila niz otpora u BiH.”

Prizivate li bošnjačko hrvatski dijalog nasuprot bošnjačko srpskog kojeg propagira Vučić?

“Na čemu Vučić to insistira je njegov posao i njegov problem. U to ne mogu ulaziti. Ali mislim da su bh. ljudi dovoljno sofisticirani i da imaju dovoljno dobro pamćenje da znaju šta su motivi Vučića. Znam da ima mnogo onih koji svakog dana rade da se dijalog bošnjačko hrvatski uništi. Dovoljno je čitati bh. i hrvatsko izdanje Večernjeg lista pa da znate o čemu govorim.

Mnogi u zaoštravanju odnosa BiH i Hrvatske vide nervozu u Hrvatskoj uoči konačne presude Haškog tribunala u procesu protiv šest čelnika Herceg Bosne?

“Ima elemenata za takvo razmišljanje, ali ujedno to je i upozorenje. Ako prvostepena presuda bude potvrđena onda moramo učiniti sve da ona ne postane motiv za novo pooštravanje odnosa.”

Ako bude potvrđena, kao i udruženi zločinački poduhvat, Hrvatska će biti označena kao agresor u BiH, a Srbija to zvanično nije.

“To nešto govori i o proceduri Haškog tribunala.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.